ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σχέδιο για ανατροπή της Μέι αποκαλύπτει πρώην πρόεδρος των Συντηρητικών

Βρετανία: Σχέδιο για ανατροπή της Μέι αποκαλύπτει πρώην πρόεδρος των Συντηρητικών
REUTERS/ HANNAH MCKAY

Οι διαφωνίες για το μέλλον της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι ήρθαν στο προσκήνιο την Παρασκευή, όταν ένας πρώην πρόεδρος του κόμματός της δήλωσε πως 30 βουλευτές των Συντηρητικών υποστηρίζουν σχέδιο για την ανατροπή της.

Σε μια από τις πιο παράδοξες πολιτικές ομιλίες που μπορεί κανείς να θυμηθεί στη Βρετανία, ο λόγος της Μέι την Τετάρτη στο ετήσιο συνέδριό της καταστράφηκε από κρίσεις βήχα, έναν κωμικό που της επέδωσε έγγραφο τερματισμού απασχόλησης και τα γράμματα που έπεφταν από τα συνθήματα στο σκηνικό που υπήρχε πίσω της.

Το κύρος της Μέι είχε ήδη δεχθεί πλήγμα από την απόφασή της να προκηρύξει τον Ιούνιο πρόωρες εκλογές, στις οποίες το κόμμα της έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο μερικές ημέρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταδίδει το Reuters.

Υπό τον τίτλο «Η Τερέζα Μέι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία και θα κάνει τη δουλειά», η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ έγραψε στην εφημερίδα The Telegraph ότι η Μέι «θα πρέπει να παραμείνει». Ο ντε φάκτο υπαρχηγός της Μέι, ο Ντάμιαν Γκριν, δήλωσε επίσης ότι η πρωθυπουργός θα συνεχίσει.

Όμως ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Γκραντ Σαπς υποστήριξε πως η ηγεσία της Μέι θα πρέπει τώρα να αμφισβητηθεί.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές για την ηγεσία», δήλωσε ο Σαπς στο Radio 5 του BBC. Μετά τις αποτυχημένες εκλογές που έκανε, την αποτυχία της να ενώσει το υπουργικό συμβούλιο και ένα κακό κομματικό συνέδριο, «τα πράγματα είναι προφανή», δήλωσε.

Ο Σαπς, ο οποίος προήδρευσε του κόμματος από το 2012 έως το 2015, δήλωσε πως έως 30 συντηρητικοί βουλευτές υποστηρίζουν την αποπομπή της Μέι, μεταξύ των οποίων πέντε πρώην υπουργοί. Δήλωσε πως δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει αρκετή υποστήριξη για την ανατροπή της και πως το σχετικό σχέδιο είχε διαμορφωθεί πριν από το συνέδριο του κόμματος.

Για να υπάρξει επίσημη αμφισβήτηση της ηγεσίας, 48 συντηρητικοί βουλευτές πρέπει να απευθύνουν σχετική επιστολή στον πρόεδρο της αποκαλούμενης Επιτροπής 1922 του κόμματος.

Ο Σαπς δήλωσε πως αυτοί που επιδιώκουν να ανατρέψουν την Μέι δεν έχουν κάποιον υποψήφιο που επιθυμούν να την αντικαταστήσει, πρόσθεσε όμως πως η ομάδα περιλαμβάνει υποστηρικτές και αντιπάλους του Brexit.

Η επιβίωσή της εξαρτιόταν μέχρι τώρα από την απουσία προφανούς διαδόχου που θα μπορούσε να ενώσει το διαιρεμένο γύρω από το Brexit κόμμα και από τον φόβο μιας εκλογικής αναμέτρησης που πολλοί Συντηρητικοί πιστεύουν ότι θα έφερνε στην εξουσία τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Ξέρω ότι είναι αποφασισμένη περισσότερο παρά ποτέ να συνεχίσει τη δουλειά, θεωρεί ότι έχει καθήκον να το κάνει και θα συνεχίσει και η διακυβέρνησή της θα είναι επιτυχημένη», δήλωσε ο Ντάμιαν Γκριν στην τηλεόραση του BBC.

Η Sun, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία, ανέφερε πως η προσπάθεια για την ανατροπή της Μέι υποβόσκει μετά την ομιλία της, όμως οι αντάρτες βουλευτές δεν έχουν ακόμη συγκεντρώσει τους αριθμούς που χρειάζονται για να την εκδιώξουν.

Εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Πολλοί συντηρητικοί ακτιβιστές εκφράζουν φόβους ότι μια κούρσα για την ηγεσία θα όξυνε τη διαίρεση του κόμματος στο θέμα της Ευρώπης, ένα ζήτημα που βοήθησε στον καταποντισμό των τριών προηγούμενων συντηρητικών πρωθυπουργών -των Ντέιβιντ Κάμερον, Τζον Μέιτζορ και Μάργκαρετ Θάτσερ.

Μια κούρσα για την ηγεσία θα άνοιγε επίσης τον δρόμο για εκλογές που μερικοί Συντηρητικοί εκφράζουν την ανησυχία ότι θα μπορούσε να κερδίσει ο Κόρμπιν, τον οποίο εμφανίζουν ως έναν μαρξιστή που θα ανέτρεπε δεκαετίες πολιτικών ελεύθερης αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ