ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός Καταλονίας μεταφέρει την έδρα της και η Caixabank

Εκτός Καταλονίας μεταφέρει την έδρα της και η Caixabank
REUTERS/Albert Gea

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο τραπεζικό... τοπίο της Καταλονίας, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της τρίτης μεγαλύτερης της Ισπανίας Caixabank, αποφάσισε να μεταφέρει την εταιρική της έδρα από την Καταλονία στην Βαλένθια, ανακοίνωσε η τράπεζα.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η τράπεζα έλαβε την απόφαση «δεδομένης της υπάρχουσας πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης στην Καταλονία».

Πρόκειται για την δεύτερη τράπεζα της Καταλονίας που μεταφέρει την έδρα της εκτός Καταλονίας, μετά την Banco de Sabadell, που ανακοίνωσε την Πέμπτη την μεταφορά της έδρας της στο Αλικάντε.

Η πολιτική κρίση και το μπραντ ντε φερ Μαδρίτης - Βαρκελώνης οδήγησε και την ισπανική εταιρεία παροχής φυσικού αερίου Gas Natural - με 23 εκατομμύρια πελάτες σε περισσότερες από 30 χώρες, ιδίως στην Λατινική Αμερική - να αποφασίσει την μεταφορά της έδρας της από την Βαρκελώνη στην Μαδρίτη εξαιτίας της «νομικής αβεβαιότητας» που προκλήθηκε από τα «κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Καταλονία», όπως ανέφερε η ανακοίνωση.

«Μια ανεξάρτητη Καταλονία θα είναι μέλος της Ε.Έ.»

Μια ανεξάρτητη Καταλονία θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η αποχώρησή της από το μπλοκ δεν βγάζει κανένα νόημα, δήλωσε σε μια συνέντευξή του στο Euractiv ο υπεύθυνος στον τομέα διεθνών σχέσεων του καταλανικού κοινοβουλίου, Χουάν Μαρία Πικέ.

«Η Καταλονία μπορεί να αποβληθεί από την ΕΕ μόνο στην περίπτωση που η Ισπανία την αναγνωρίσει ως ένα ανεξάρτητο κράτος. Αλλά αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Καταλονίας και Ισπανίας, επειδή η αναγνώριση προκύπτει από μια συμφωνία. Αλλά αν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία για αναγνώριση, ποιο είναι το νόημα αποβολής της Καταλονίας από την ΕΕ; Δεν είναι προς όφελος κανενός», τόνισε ο Πικέ.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η αποβολή της Καταλονίας από την Ένωση θα είναι ενάντια στα συμφέροντα της Ισπανίας, «καθώς το 55% όλων εξαγωγών της Ισπανίας, περνά μέσα από την Καταλονία».

«Ποιο είναι το νόημα της αποβολής από το μπλοκ 7.5 εκατομμυρίων Ευρωπαίων από μια χώρα που είναι καθαρός χρηματοδότης του κοινοτικού προϋπολογισµού; Να αποβληθεί μια χώρα όπου βρίσκεται η Βαρκελώνη, η πλέον δυναμική και ελκυστική πόλη στην νότια Ευρώπη; Το μόνο νόημα αυτής της κίνησης θα είναι η εκδίκηση. Αλλά η εκδίκηση δεν υπηρετεί το κοινό συμφέρον. Οπότε αυτή η αποβολή της (ανεξάρτητης Καταλονίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση) δεν πρόκειται να συμβεί», συμπλήρωσε ο Πικέ

Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Καταλονία, εάν ανακηρύξει την ανεξαρτησία της και αποσχιστεί από την Ισπανία, «δεν θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τονίσει ότι μια ανεξάρτητη Καταλονία θα πρέπει να αιτηθεί για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική προσέγγιση ισχύει για κάθε καινούριο κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ