Πολωνία: Κοντά σε συμβιβασμό για τις μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη PiS και Ντούντα
Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας (PiS) και ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσαν ότι βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό για την αναδιοργάνωση της δικαιοσύνης, καθώς το ζήτημα αυτό έχει διαχωρίσει τις πολιτικές πορείες των άλλοτε στενών πολιτικών συμμάχων, ενώ έχει προκαλέσει ανησυχία στην ΕΕ.
Ο Ντούντα είχε την υποστήριξη του Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) στις προεδρικές εκλογές του 2015, ενώ τον Ιούλιο, άσκησε βέτο κατά των προτάσεων του κυβερνώντος κόμματος για την αναδιοργάνωση της δικαιοσύνης, μετά τις διαδηλώσεις και τις προειδοποιήσεις των δυτικών συμμάχων της Πολωνίας για τον κίνδυνο πολιτικοποίησης των δικαστηρίων.
Η άσκηση του προεδρικού βέτο προκάλεσε ερωτηματικά σχετικά με την συνέχιση της πολιτικής υποστήριξης του PiS στο πρόσωπο του Ντούντα κατά τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Τον Σεπτέμβριο, ο Πολωνός πρόεδρος προχώρησε στην δημοσιοποίηση αντιπροτάσεων που προέβλεπαν την άσκηση μεγαλύτερου πολιτικού ελέγχου στις δικαστικές αίθουσες, με τις εξουσίες αυτές ν’ ασκούνται από τον πρόεδρο κι όχι από τον υπουργό της Δικαιοσύνης, όπως επίσης και από το κοινοβούλιο.
Βασίλης Τζιγκούρας: Από το 2015 μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει πάνω από 2.500 αμαξίδια για ζώα
18:00
ΕΞΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2026: Πώς θα βγουν περισσότερα σπίτια στην αγορά – Οι λύσεις για το στεγαστικό
17:49
ΗΠΑ: Ριπές ανέμων έως 232 χλμ/ώρα ανατρέπουν νταλίκες σε αυτοκινητόδρομους του Γουαϊόμινγκ
17:37
Νέο αεροπλανοφόρο για τη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν - Θα αντικαταστήσει το Charles de Gaulle
17:25