ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Κοντά σε συμβιβασμό για τις μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη PiS και Ντούντα

Πολωνία: Κοντά σε συμβιβασμό για τις μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη PiS και Ντούντα
Reuters/Φωτογραφία αρχείου

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας (PiS) και ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσαν ότι βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό για την αναδιοργάνωση της δικαιοσύνης, καθώς το ζήτημα αυτό έχει διαχωρίσει τις πολιτικές πορείες των άλλοτε στενών πολιτικών συμμάχων, ενώ έχει προκαλέσει ανησυχία στην ΕΕ.

Ο Ντούντα είχε την υποστήριξη του Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) στις προεδρικές εκλογές του 2015, ενώ τον Ιούλιο, άσκησε βέτο κατά των προτάσεων του κυβερνώντος κόμματος για την αναδιοργάνωση της δικαιοσύνης, μετά τις διαδηλώσεις και τις προειδοποιήσεις των δυτικών συμμάχων της Πολωνίας για τον κίνδυνο πολιτικοποίησης των δικαστηρίων.

Η άσκηση του προεδρικού βέτο προκάλεσε ερωτηματικά σχετικά με την συνέχιση της πολιτικής υποστήριξης του PiS στο πρόσωπο του Ντούντα κατά τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Τον Σεπτέμβριο, ο Πολωνός πρόεδρος προχώρησε στην δημοσιοποίηση αντιπροτάσεων που προέβλεπαν την άσκηση μεγαλύτερου πολιτικού ελέγχου στις δικαστικές αίθουσες, με τις εξουσίες αυτές ν’ ασκούνται από τον πρόεδρο κι όχι από τον υπουργό της Δικαιοσύνης, όπως επίσης και από το κοινοβούλιο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ