ΚΟΣΜΟΣ

Ποιες περιοχές παρουσιάζουν αποσχιστικές τάσεις εκτός της Καταλονίας

Ποιες περιοχές παρουσιάζουν αποσχιστικές τάσεις εκτός της Καταλονίας
REUTERS

Η Καταλονία μπορεί να είναι η περιοχή που κυριαρχεί στα ΜΜΕ αυτό τον καιρό, αλλά στην Ευρώπη καταγράφονται πολλά ακόμη αποσχιστικά κινήματα που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Ισπανία.

Τα αυτονομιστικά κινήματα στην Ευρώπη υπάρχουν σε μικρούς δήμους αλλά και σε ολόκληρες περιοχές και το κίνητρο για την επιθυμία να προχωρήσουν αυτόνομα, ποικίλει με γλωσσικές και πολιτιστικές διαφορές αλλά και οικονομικές και ιστορικές διαφορές. Ενώ κάποια αποσχιστικά κινήματα επιδιώκουν να κερδίσουν λίγη περισσότερη αυτονομία από τις εθνικές κυβερνήσεις, άλλα, όπως στην Καταλονία, αποσκοπούν στην απόκτηση πλήρους ανεξαρτησίας και τίποτε λιγότερο από αυτό.

Χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία όπου τα κράτη μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικές γλωσσικές, πολιτιστικές και ιστορικές διαφορές τείνουν να έχουν πολυάριθμες και σημαντικές διαχωριστικές τάσεις να αντιμετωπίσουν. Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο - όπως η Σικελία ή οι Νήσοι Φερόε (μεταξύ Νορβηγίας, Σκωτίας και Ισλανδίας) – αλλά και οι χερσόνησοι (όπως η Κορνουάλη, στη νοτιοδυτική Αγγλία) συχνά αναζητούν περισσότερη αυτονομία ή ανεξαρτησία, από τα κέντρα της εξουσίας.

Ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, δήλωσε στο CNBC την περασμένη Τετάρτη ότι «η Ευρώπη των περιφερειών επιστρέφει».

«Πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποσχιστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Βελγίου και της Ιταλίας και αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα», ανέφερε.

Το CNBC κατέγραψε μερικά από τα μεγαλύτερα και διαχρονικά αυτονομιστικά κινήματα που παρακολουθούν το δημοψήφισμα της Καταλονίας με ενδιαφέρον.

Βενετία και Λομβαρδία

Οι πλούσιες περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο της Ιταλίας πραγματοποιούν δύο δημοψηφίσματα στις 22 Οκτωβρίου, με σκοπό να αποκτήσουν περισσότερη αυτονομία.

Και οι δύο περιοχές έχουν έντονα αποσχιστικά κινήματα, κυρίως λόγω της δυσαρέσκειας από την αντίληψη ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται στις φτωχότερες νότιες περιοχές της χώρας. Όπως και με την Καταλονία και την Ισπανία, το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας έχει εμποδίσει τα σχέδια των περιφερειών να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία κι έτσι οι πολίτες σε κάθε περιοχή θα ερωτηθούν αν θέλουν περισσότερη αυτονομία (και περισσότερα χρήματα) από την εθνική κυβέρνηση.

Γνωστότερη ως η πιο ρομαντική πόλη του κόσμου και λιγότερο για τον αυξημένο εθνικισμό, αξίζει να αναφερθεί ότι η Βενετία έγινε μέρος της Ιταλίας μόλις το 1866. Το 2014, η Βενετία διενήργησε το δικό της μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, όπου 2,1 εκατομμύρια πολίτες (89% ) ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας. Πολλοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι οι φόροι τους πηγαίνουν στον φτωχότερο νότο παρά συμβάλλουν σε επενδύσεις στην περιοχή.

Φλάνδρα και Βαλονία

Το Βέλγιο είναι μια χώρα που χωρίζεται από τρεις κοινότητες, γλώσσες και περιοχές. Η Φλάνδρα και η φλαμανδική κοινότητα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας (όπου οι κάτοικοι μιλούν ολλανδικά ή βελγικά ολλανδικά - γνωστά και ως φλαμανδικά). Στη συνέχεια, υπάρχει ο κυρίως γαλλόφωνος νότος, γνωστός ως Βαλονία, και υπάρχει μια γερμανόφωνη περιοχή στα ανατολικά της χώρας. Υπάρχουν επίσης αποσχιστικές κινήσεις μέσα σε κάθε μια από αυτές τις περιοχές που προσπαθούν για ανεξαρτησία.

Πολιτικές ομάδες όπως η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, μια εθνικιστική, συντηρητική ομάδα που κυριαρχεί στο βελγικό κοινοβούλιο, υποστηρίζουν τη σταδιακή απόσχιση της Φλάνδρας από το Βέλγιο. Το Euronews ανέφερε ότι το κόμμα είχε κρεμάσει μια καταλανική σημαία έξω από την έδρα του πρόσφατα για να υποστηρίξει την ισπανική αυτονομιστική κίνηση. Με τις εκλογές του 2019, το ζήτημα της φλαμανδικής ανεξαρτησίας είναι πιθανό να τεθεί επί τάπητος.

Η Χώρα των Βάσκων

Μια περιφέρεια της Ισπανίας που παρακολουθεί σίγουρα τα γεγονότα στην Καταλονία με ενδιαφέρον είναι η Χώρα των Βάσκων, μια "αυτόνομη κοινότητα" που βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Ισπανίας.

Όπως και η Καταλονία, η Χώρα των Βάσκων έχει τη δική της γλώσσα και την ξεχωριστή της κουλτούρα. Σε αντίθεση με την Καταλονία, υπάρχει βίαιο ιστορικό με τρομοκρατικές επιθέσεις που διεξήγαγε η εθνικιστική και αυτονομιστική ομάδα ΕΤΑ. Το ένοπλο κίνημα για ανεξαρτησία συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός το 2010, η οποία πήρε μόνιμη μορφή το 2011.

Νότιο Τυρόλο

Η περιφέρεια του νότιου Τυρόλο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας και είναι επίσης γνωστή ως Alto Adige. Στην περιοχή κυρίαρχη γλώσσα είναι τα γερμανικά, ενώ μόνο το ένα τέταρτο των 510.000 κατοίκων της περιοχής μιλούν ιταλικά.

Παρά το γεγονός ότι είναι αυτόνομη επαρχία από το 1972, δίνοντάς της ένα μεγαλύτερο επίπεδο αυτοδιάθεσης - η περιοχή έχει ένα αποσχιστικό κίνημα που θα ήθελε να αποχωρήσει από την Ιταλία και να επανενωθεί με την Αυστρία. Η περιοχή ήταν μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, αλλά προσαρτήθηκε στην Ιταλία μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σκωτία

Μία χώρα που επίσης ενδιαφέρεται για το καταλανικό δημοψήφισμα είναι η Σκωτία. Παρά το γεγονός ότι διεξήγαγε το δικό της δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2014, που οι αυτονομιστές έχασαν με 55% των ψηφοφόρων που επέλεξαν να παραμείνουν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, ειδικά μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Μετά την ψηφοφορία στην Καταλονία την περασμένη Κυριακή, η επικεφαλής του SNP, Nicola Sturgeon, δήλωσε ότι η "δύναμη της αίσθησης" στην Καταλονία "δεν μπορεί να αγνοηθεί", αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες και από τις δύο πλευρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ