ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στο εδώλιο 143 πρώην στρατιωτικοί για την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα

Τουρκία: Στο εδώλιο 143 πρώην στρατιωτικοί για την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα
Murad Sezer/Reuters/Φωτογραφία αρχείου

Για την εμπλοκή τους στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, από τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, δικάζονται σήμερα 143 Τούρκοι πρώην στρατιωτικοί.

Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και 30 αξιωματικοί, αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου του Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Όλοι πλην οκτώ εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση.

Κατηγορούνται για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανατροπής του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που εκτείνεται σε περισσότερες από 1.000 σελίδες.

Αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν να καταδικαστούν έως και σε 37 φορές ισόβια ο κάθε ένας, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ένα από τα επεισόδια που σημάδεψαν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 εκτυλίχθηκε όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί σε μια γέφυρα του Βοσπόρου έπειτα από έκκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία πλέον ονομάζεται «γέφυρα των μαρτύρων της 15ης Ιουλίου».

TOYRKIA 1

(Murad Sezer/Reuters)

Επτά πραξικοπηματίες και 34 πολίτες σκοτώθηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν. Μεταξύ των νεκρών είναι ο Ερόλ Ολτσόλ, διευθυντής προεκλογικής εκστρατείας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, και ο 16χρονος γιος του, ο Αμπντουλάχ Ταγίπ.

Πολλοί πολίτες είχαν σπεύσει στη γέφυρα αυτή τη νύχτα της απόπειρας του πραξικοπήματος, απαντώντας στην έκκληση του Τούρκου προέδρου προκειμένου να σταματήσουν τους πραξικοπηματίες.

TOYRKIA 2

(Reuters)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ