ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία ζητά να τερματιστεί η διαμάχη με τις ΗΠΑ για τη βίζα

Η Τουρκία ζητά να τερματιστεί η διαμάχη με τις ΗΠΑ για τη βίζα
REUTERS/Darren Ornitz

Βήματα πίσω στην κόντρα της με τις ΗΠΑ κάνει η Άγκυρα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον αναπληρωτή πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να τερματιστεί η διαμάχη των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο αναπληρωτής πρεσβευτής ενημερώθηκε ότι η αναστολή παροχής θεωρήσεων εισόδου στις ΗΠΑ για τους Τούρκους πολίτες προκαλεί «ανώφελες εντάσεις» και θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Επίσης πρόσθεσαν ότι ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρεσβευτή χθες, Κυριακή.

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους, η οποία ελήφθη μετά τη σύλληψη την προηγούμενη εβδομάδα ενός Τούρκου εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι η απόφαση για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του συλληφθέντα εργαζόμενου εναπόκειται στην τουρκική δικαιοσύνη.

«Το να δικάζουμε έναν Τούρκο πολίτη για ένα αδίκημα που διέπραξε στην Τουρκία είναι δικαίωμα μας. Υπό αυτό το πρίσμα ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους», επεσήμανε ο Γκιούλ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Ο υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου, πολίτης Τουρκίας, συνελήφθη και προφυλακίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την κατηγορία ότι συνδέεται με το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ