ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρίτσαρντ Θέιλερ νικητής του φετινού Νόμπελ Οικονομίας

Ο Ρίτσαρντ Θέιλερ νικητής του φετινού Νόμπελ Οικονομίας
TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS

Στον Αμερικανό οικονομολόγο Ρίτσαρντ Θέιλερ, ακαδημαϊκό του πανεπιστημίου του Σικάγο, απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για τη συνεισφορά του στον τομέα της συμπεριφορικής οικονομικής (behavioural economics), όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Η Σουηδική Ακαδημία στην ανακοίνωσή της δηλώνει πως «συνολικά, η συνεισφορά του Ρίτσαρντ Θέιλερ έχει οικοδομήσει μια γέφυρα μεταξύ της οικονομικής και της ψυχολογικής ανάλυσης για την ατομική λήψη αποφάσεων». Το συγκεκριμένο βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. σουηδικών κορωνών (945.000 ευρώ).

Η Ακαδημία συνεχίζει λέγοντας πως «τα εμπειρικά του ευρήματα και οι προβλέψεις του σε θεωρητικό επίπεδο συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία του νέου και ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα της συμπεριφορικής οικονομικής, που έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς οικονομικής έρευνας και πολιτικής».

Ο Θέιλερ, γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ το 1945, και είναι διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Αποφάσεων στη σχολή οικονομικών Booth του Πανεπιστημίου του Σικάγο καθώς, και εξέχων καθηγητής Συμπεριφορικής Επιστήμης και Οικονομικών στο ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Το βραβείο από το 1968, χρονιά που θεσμοθετήθηκε, αποτελεί σημαντικότατη βράβευση για τους οικονομολόγους, με 78 άτομα να έχουν κερδίσει το Νόμπελ μαζί με το χρηματικό έπαθλο πριν από τον Θέιλερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ