ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Λυπηρή η απόφαση των ΗΠΑ για την αναστολή έκδοσης βίζας

Ερντογάν: Λυπηρή η απόφαση των ΗΠΑ για την αναστολή έκδοσης βίζας
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Murad Sezer

Ως «λυπηρή» χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν τις διαδικασίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησαν με Αμερικανούς ομολόγους τους σχετικά με το ζήτημα.

«Προπάντων, η απόφαση είναι εξαιρετικά λυπηρή. Για την πρεσβεία στην Άγκυρα να λάβει μια τέτοια απόφαση και να την εφαρμόσει είναι λυπηρό», τόνισε ο Ερντογάν σε μια συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ανέστειλε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο τις βίζες για μετανάστες, ανταποδίδοντας το μέτρο που ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους, η οποία ελήφθη μετά τη σύλληψη την προηγούμενη εβδομάδα ενός Τούρκου εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι η απόφαση για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του συλληφθέντα εργαζόμενου εναπόκειται στην τουρκική δικαιοσύνη.

«Το να δικάζουμε έναν Τούρκο πολίτη για ένα αδίκημα που διέπραξε στην Τουρκία είναι δικαίωμα μας. Υπό αυτό το πρίσμα ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους», επεσήμανε ο Γκιούλ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Ο υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου, πολίτης Τουρκίας, συνελήφθη και προφυλακίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την κατηγορία ότι συνδέεται με το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ