ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Μείωση της διαφοράς ανάμεσα σε Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες ενόψει των εκλογών

Αυστρία: Μείωση της διαφοράς ανάμεσα σε Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες ενόψει των εκλογών
REUTERS/Heinz-Peter Bader

Μειωμένη εμφανίζεται η διαφορά ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν, σε νέα δημοσκόπηση της εφημερίδας Kurier, ενόψει των πρόωρων αυστριακών βουλευτικών εκλογών της ερχομένης Κυριακής. Ειδικότερα, ο Κουρτς προηγείται με ποσοστό 33%, έναντι των Σοσιαλδημοκρατικών (27%).

Πέραν της σημαντικά μειωμένης διαφοράς μεταξύ τους, όπως την καταγράφει η δημοσκόπηση αυτή, οι Σοσιαλδημοκράτες –οι οποίοι ηγούνται της έως τώρα κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα– βρίσκονται στη δεύτερη θέση, μπροστά από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (25%) το οποίο τελευταία εμφανιζόταν δεύτερο σε δύναμη.

Μάλιστα, προ της εκλογής του Σεμπάστιαν Κουρτς σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος τον περασμένο Μάιο, το Κόμμα των Ελευθέρων κατείχε την πρώτη θέση σε όλες τις δημοσκοπήσεις για σχεδόν δύο χρόνια.

Ακολουθούν στις επόμενες θέσεις, με ποσοστό 4% το καθένα, τα τρία μικρότερα κόμματα, οι Πράσινοι, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και η πρωτοεμφανιζόμενη σε εκλογές "Λίστα Πιλτς", για τα οποία η είσοδος στην αυστριακή Βουλή θα είναι δύσκολη καθώς ισχύει το όριο του 4%.

Στην ίδια δημοσκόπηση και στο ερώτημα ως προς την κυβέρνηση συνασπισμού που θα πρέπει να σχηματιστεί μετά τις εκλογές, μία συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ελευθέρων συγκεντρώνει σχετική πλειοψηφία, ποσοστό 34 %, αλλά, όπως σχολιάζεται από την εφημερίδα, στην ουσία αυτή η εκδοχή, αν και πλειοψηφούσα, υποστηρίζεται μόνον από έναν στους τρεις.

Ποσοστό υποστήριξης 21% συγκεντρώνει η εκδοχή της συνέχισης του έως τώρα κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος, με το δεύτερο να ηγείται πλέον μιας τέτοιας διακυβέρνησης, καθώς η νίκη του εκλαμβάνεται ως σχετικά σίγουρη.

Μόλις στο 13% βρίσκεται η υποστήριξη των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης για το ενδεχόμενο συνεργασίας ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες και Ελευθέρους, συνεργασία που έχει αποκλειστεί από τον καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων όλων των συνεδρίων τους στο παρελθόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ