ΚΟΣΜΟΣ

Νέα στοιχεία για τη συνάντηση του Τραμπ Τζούνιορ με τη Ρωσίδα δικηγόρο

Νέα στοιχεία για τη συνάντηση του Τραμπ Τζούνιορ με τη Ρωσίδα δικηγόρο

Νέα στοιχεία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNNi αναφορικά με τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ Τζουνιορ και Ρωσίδας δικηγόρου το 2016.

Δικηγόρος του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, που φέρεται να οργάνωσε την συνάντηση που έγινε τον Ιούνιο του 2016 μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της δικηγόρου, δήλωσε ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε προκειμένου να παραχωρηθούν στην ρωσική πλευρά πληροφορίες για την Χίλαρι Κλίντον.

Ηλεκτρονικά μηνύματα, αλλά και αποσπάσματα συνομιλιών που έχει στην κατοχή του το CNNi, αποτελούν τις τελευταίες ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο μερικοί από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση αυτή οργανώνουν την επιχειρηματολογία τους, ώστε να αποδείξουν ότι η συνάντηση δεν ήταν μια πράξη συνωμοσίας μεταξύ των αξιωματούχων της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων.

Οι νέες πληροφορίες έρχονται σε αντίθεση με το αρχικό ηλεκτρονικό μήνυμα που είχε σταλεί στον Τραμπ Τζουνιορ ώστε να πειστεί για να λάβει μέρος στη συνάντηση, αναμένοντας επιβλαβείς για την Χίλαρι Κλίντον πληροφορίες, που θα βοηθούσαν την προεκλογική εκστρατεία του πατέρα του.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έχει στην κατοχή του το CNNi, για την επικοινωνία μεταξύ της Ρωσίδας δικηγόρου Ναταλία Βεσελνίσκαγια και του υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων Ρομπ Γκόλντστοουν -που οργάνωσε την συνάντηση με τον Τραμπ Τζούνιορ- δείχνουν ότι η δικηγόρος ζήτησε τη συμμετοχή ενός λομπίστα ρωσοαμερικανικής καταγωγής

Μία αναφορά πέντε σελίδων που έχει στην κατοχή του το CNNi με τα κυριότερα σημεία επικοινωνίας δείχνει την προσπάθεια της Ρωσίδας δικηγόρου για την ανάπτυξη νομικής επιχειρηματολογίας κατά της νομοθεσίας επιβολής αμερικανικών κυρώσεων (Magnitsky Act), για την βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας. Παράλληλα, υπάρχει και μία αναφορά σε κάποιον πιθανό χρηματοδότη της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Η συνάντηση αυτή που έγινε τον Ιούνιο του 2016, προσέλκυσε το δημόσιο ενδιαφέρον στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ Τζούνιορ έχει δηλώσει ότι συμμετείχε καθώς του είχαν πει ότι θα έπαιρνε επιβαρυντικές πληροφορίες για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Κλίντον.

Τα σχετικά έγγραφα παραχωρήθηκαν από τον Σκοτ Μπάλμπερ, που εκπροσωπεί τους Αράς και Εμιν Αγκαλάροφ. Πρόκειται για έναν Ρώσο δισεκατομμυριούχο εργολάβο και τον γιο του, που είναι σταρ της ποπ μουσικής, και ο οποίος ζήτησε την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής.

Ο Μπάλμπερ που πήγε στην Μόσχα προκειμένου να πάρει τα έγγραφα από την Βεσελνίσκαγια, είπε σε συνέντευξή του στο CNNi ότι τόσο τα ηλεκτρονικά μηνύματα, όσο και η αναφορά με τα λεκτικά σημεία επικοινωνίας, δείχνουν ότι το ενδιαφέρον της δικηγόρου ήταν η κατάργηση της αμερικανικής νομοθεσίας που επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία και όχι η διάθεση επιβλαβών πληροφοριών σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με τον Μπάλμπερ δημιουργήθηκε σύγχυση για τον λόγο της συνάντησης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Βεσελνίσκαγια, των Αγκαλάροφ και του Γκολντστόουν. Ο Μπάλμπερ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο Γκλοντστόουν «είναι πιθανόν να υπερέβαλε και ίσως εσκεμμένα να παραποίησε τα γεγονότα, προκειμένου να κάνει τη συνάντηση πιο ενδιαφέρουσα για τους ανθρώπους του Τραμπ».

Από την πλευρά του, ο Γκολντστόουν αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

«Τα έγγραφα και αυτά που μου είπε είναι συμβατά με την αντίληψη του πελάτη μου για τον σκοπό της συνάντησης, η οποία ήταν από την αρχή, αλλά και για το χρονικό διάστημα που ακολούθησε την πραγματοποίησή της, σχετική με τις προσπάθειες της Βεσελνίσκαγια για την επανεξέταση του νομικού πλαισίου (Magnitsky Act)» τόνισε ο Μπάλμπερ.

Ωστόσο τα ηλεκτρονικά μηνύματα επικοινωνίας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και του Γκολντστόουν κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση. Στα ηλεκτρονικά μηνύματα της μεταξύ τους επικοινωνίας που έγιναν γνωστά το καλοκαίρι, ο Γκλοντστόουν έγραφε:

«Ο Γενικός Εισαγγελίας της Ρωσίας, συναντήθηκε με τον πατέρα του, τον Αράς σήμερα το πρωί. Στη συνάντηση αυτή, προσφέρθηκε να διαθέσει στο επιτελείο του Τραμπ μερικά επίσημα έγγραφα και πληροφορίες που θα ενοχοποιήσουν την Χίλαρι και τις συναλλαγές της με την Ρωσία. Θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα στον πατέρα σας».

«Μ’ ενδιαφέρουν πολύ», απάντησε ο Τραμπ Τζούνιορ.

Ο Γκολντστόουν είναι υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας και συνεργάστηκε με την οικογένεια Τραμπ για τα καλλιστεία «Miss Universe» το 2013.

Ο Μπάλμπερ, έδωσε επίσης, στο CNNi νέες λεπτομέρειες για ένα τηλεφώνημα μεταξύ του Τραμπ Τζούνιορ και του Εμιν Αγκαλάροφ, μετά την αρχική επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχε ο Γκολντστόουν με τον Τραμπ Τζούνιορ και πριν από την πραγματοποίηση της συνάντησης. Ο Μπάλμπερ είπε για τον πελάτη του ότι «ο Έμιν θυμάται αδρά ένα σύντομο τηλεφώνημα στο οποίο είπε στον Τραμπ Τζούνιορ : "Κοίταξε, γνωρίζω ότι ο Γκολντστόουν σου στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα. Εάν μπορείς να το κάνεις αυτό, θα είναι καλό". Ωστόσο, ο Έμιν δεν θυμάται να συζητήθηκε κάτι πιο ουσιαστικό».

Ο Τραμπ Τζούνιορ σε πρόσφατη δήλωσή του είχε γνωστοποιήσει ότι στα τηλεφωνικά του αρχεία υπάρχουν τρία σύντομα τηλεφωνήματα με τον Εμιν Αγκαλάροφ, χωρίς ωστόσο να θυμάται ότι μίλησε μαζί του.

Russians' lawyer says new documents show Trump Tower meeting not about dirt on Clinton, By Pamela Brown and Jeremy Herb, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ