ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo: Ρίχνει λάδι στην αποσχιστική φωτιά της Ευρώπης

Charlie Hebdo: Ρίχνει λάδι στην αποσχιστική φωτιά της Ευρώπης

Το γαλλικό σατιρικό έντυπο Charlie Hebdo δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο απέναντι στο πρόσφατο δημοψήφισμα που διχάζει την Ισπανία.

Oπλισμένο πάντα με την αιρετική ματιά των δημιουργών που φιλοξενεί, η περιοδική έκδοση της Γαλλίας σχολιάζει την κατάσταση στην Ισπανία του Ραχόι με τρεις μασκοφόρους στο εξώφυλλο της.

"Οι Καταλανοί είναι πιο μ@λ@κες από τους Κορσικανούς" συγκρίνοντας το κίνημα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας με το αντίστοιχο της Κορσικής -μίας ακόμη περιοχής που διεκδικεί την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία και είναι ένα ακόμη αγκάθι στην πλάτη της Γηραιάς Ηπείρου.

"Απαιτούμε διάλογο" αναγράφει στο εξώφυλλο του το Charlie Hebdo με τους τρεις οπλισμένους κουκουλοφόρους να υπενθυμίζουν την εμπρηστική επικαιρότητα της Ευρώπης, μιας ηπείρου γεμάτης από αποσχιστικά κινήματα που απαιελούν τις επικίνδυνες ισορροπίες των μηχανισμών και των θεσμών της.

Δεν είναι μόνο η Καταλονία

H πολιτική κρίση που δημιουργήθηκε με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας έφερε στην επιφάνεια πληθώρα ανοικτών θεμάτων που αφορούν διεκδικήσεις αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας στην Ευρώπη.

Στην ίδια την Ισπανία, εκτός από την Καταλονία, ανοικτά είναι τα μέτωπα της Χώρας των Βάσκων (Εουσκάδι), που μαζί με την επαρχία της Ναβάρας, διεκδικούν την ίδρυση ανεξάρτητου βασκικού κράτους. Επίσης και η αυτόνομη επαρχία της Γαλικίας έχει βλέψεις ανεξαρτησίας.

Στη Βρετανία, μετά το δημοψήφισμα του 2014, η Σκωτία βρίσκεται ήδη στο δρόμο για την ανεξαρτησία της ενώ ανάλογες φιλοδοξίες μπορούν να εντοπιστούν και στην περιοχή της Βορείου Ιρλανδίας.

aposxistiko

Στην Ιταλία (παραδοσιακά) διεκδικούν την ανεξαρτησία τους η Σαρδηνία και η Σικελία, ενώ τα τελευταία χρόνια ακολουθούν η περιοχή της Παδανίας και η περιοχή του Βένετο.

Στη Γαλλία, το κύριο αποσχιστικό κίνημα, που είχε μεταφραστεί και σε αιματηρό ένοπλο αγώνα, είναι αυτό της Κορσικής, ενώ αυτονομιστικές τάσεις έχουν εκφράσει και οι περιοχές της Βρετάνης, της Νορμανδίας, της Γαλλικής Βασκίας και της νοτιοδυτικής Οκκιτανίας.Στο Βέλγιο η ολλανδόφωνη περιοχή της Φλάνδρας αξιώνει τη δική της ανεξαρτησία από τους γαλλόφωνους Βαλλόνους.

Οι νήσοι Φερόες, μολονότι αποτελούν ήδη περιοχή με διευρυμένη αυτονομία από τη Δανία, θα ήθελαν να είναι ανεξάρτητες, η περιοχή της Γροιλανδίας θα ήθελε να αποσχισθεί τελείως από την επιρροή της Κοπεγχάγης ενώ έχουν εκφρασθεί αποσχιστικές βλέψεις στο παρλεθόν και στις περιοχές της Βαυαρίας (Γερμανία), στη Μοραβία (Τσεχία και Σλοβακία) και στην ουγγρόφωνη περιοχή της Τρανσυλβανίας (Ρουμανία).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ