ΚΟΣΜΟΣ

Η σημαία του Κοσόβου κυματίζει στο προξενείο της Αλβανίας στο Μιλάνο

Η σημαία του Κοσόβου κυματίζει στο προξενείο της Αλβανίας στο Μιλάνο
REUTERS/Shannon Stapleton

Από την Τρίτη στο κτίριο του προξενείου της Αλβανίας στο Μιλάνο κυματίζει και η σημαία του Κοσόβου.Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη με ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δηλώνοντας ότι γίνεται έτσι πράξη η διακήρυξη Τιράνων και Πρίστινας για ενοποίηση των διπλωματικών τους αποστολών.

Κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες «αξιοπρεπείς κινήσεις σε επίπεδο προξενικών αρχών για τους Αλβανούς παντού στον κόσμο».

Το μέτρο αυτό ήταν ένα τους τέσσερις άξονες ευρύτερης ενοποίησης της Αλβανίας με το Κόσοβο που ο Ράμα ανακοίνωσε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, κατά την επίσκεψη του ομολόγου του στα Τίρανα, Ραμούς Χαραντινάι.

Μάλιστα, από την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πρίστινα.

Υποδεχόμενος τον κ. Μέτα, ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ζήτησε από τα Τίρανα να παραχωρήσουν την αλβανική υπηκοότητα σε πολίτες του Κοσόβου ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο ελεύθερης κίνησης των Αλβανών του Κοσόβου στη ζώνη Σένγκεν, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο Αλβανός πρόεδρος απάντησε πως η λύση δεν θα πρέπει να αναζητηθεί στη χορήγηση αλβανικής υπηκοότητας, αλλά στο ξεπέρασμα του προβλήματος με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να σημειωθεί ωστόσο πως εδώ και κάποια χρόνια τα Τίρανα παραχωρούν σε μεγάλο αριθμό Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αλλά και των Σκοπίων, την αλβανική υπηκοότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ