Μυστηριώδης τρύπα εντοπίστηκε στους πάγους της Ανταρκτικής
Μία μυστηριώδες τρύπα με μέγεθος αντίστοιχο της πολιτείας των ΗΠΑ, Μέιν, εμφανίστηκε στους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής.
Σύμφωνα με το National Geographic, η τρύπα ανακαλύφθηκε πριν από ένα μήνα, από επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Τορόντο και του προγράμματος SOCCOM, οι οποίοι παρακολουθούσαν στενά την περιοχή με αφορμή την εμφάνιση παρεμφερούς τρύπας τον περασμένο χρόνο.

Η τρύπα υπολογίζεται πως έχει έκταση περίπου 78.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θεωρείται η μεγαλύτερη “polynya” (η ονομασία του φαινομένου) στη Θάλασσα Γουέντελ της Ανταρκτικής από τη δεκαετία του 1970 έως και σήμερα.
«Μες το καταχείμωνο, για παραπάνω από ένα μήνα, είχαμε όλη αυτή την έκταση ανοιχτού νερού» αναφέρει ο Kent Moore, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο που αυτή η polynya εξαφανίστηκε για 40 ολόκληρα χρόνια και τώρα επέστρεψε».
Ο σκληρότατος χειμώνας της Ανταρκτικής καθιστά την εύρεση τέτοιων τρυπών δύσκολη, επομένως και τη μελέτη τους. Ο Moore δήλωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες με σκοπό να βρουν τι ακριβώς προκαλεί την εμφάνιση τέτοιων τρυπών μετά από τόσα χρόνια, ενώ θεωρεί πως ενδεχομένως το νέο αυτό άνοιγμα να το χρησιμοποιούν θηλαστικά ώστε να αναπνέουν.
Ο καθηγητής συμπλήρωσε πως οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμη εάν αυτή η polynya θα επηρεάσει τους ωκεανούς και το κλίμα της Ανταρκτικής ή αν σχετίζεται κάπως με την κλιματική αλλαγή.
«Δεν κατανοούμε ακόμη το μελλοντικό αντίκτυπο της τρύπας».
Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων για τις επιταγές βιβλίων της ΔΥΠΑ
02:00
Aναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τα ονόματα - Δείτε τους πίνακες
01:00
Πανελλήνιες 2026: Ξεκίνησαν οι Επαναληπτικές εξετάσεις - Πότε κάνουν «πρεμιέρα» τα ΕΠΑΛ
00:30
Η Mercedes-AMG CLE 646 των 646 ίππων εξαντλήθηκε μόλις ανακοινώθηκε
23:58