ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Εθνική εορτή με την «πληγή» της Καταλονίας να παραμένει ανοιχτή

Ισπανία: Εθνική εορτή με την «πληγή» της Καταλονίας να παραμένει ανοιχτή
REUTERS/Sergio Perez

Την εθνική της εορτή, σύμβολο της ενότητας της χώρας, γιορτάζει την Πέμπτη η Ισπανία που δοκιμάζεται από την κρίση μεταξύ της Καταλονίας και της Μαδρίτης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έδωσε την Τετάρτη προθεσμία στον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν μέχρι τη Δευτέρα στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) για να «ξεκαθαρίσει» αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι.Αν ο Καταλανός ηγέτης επιμείνει, η ισπανική κυβέρνηση θα του δώσει τρεις ακόμη ημέρες, ως την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στις 10:00 (τοπική ώρα) για να κάνει πίσω, προτού αναλάβει τον έλεγχο της επαρχίας βάσει του άρθρου 155 του Συντάγματος.

Σημειώνεται πως η αναστολή της αυτονομίας μιας επαρχίας, ένα μέτρο που δεν έχει ληφθεί από το 1934 και μετά, θα θεωρηθεί προσβολή από πολλούς Καταλανούς. Ίσως ακόμη προκαλέσει το ξέσπασμα επεισοδίων στην επαρχία.

«Είναι προφανές ότι η αναστολή της αυτονομίας θα προκαλέσει μια αρκετά μαζική αντίδραση του καταλανικού πληθυσμού», η οποία τελικά ίσως «ενισχύσει τις αυτονομιστικές τάσεις

», προειδοποίησε ο Οριόλ Μπαρόμεους, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο αυτόνομο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης του κοινοβουλίου της Καταλονίας την Τρίτη «ανακοινώθηκε μια μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας, η οποία στη συνέχεια ανεστάλη, όμως αργότερα υπεγράφη», σχολίασε σαρκαστικά ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, κάνοντας λόγο για «μια τελετή του παραλόγου».

«Αυτό που συνέβη χθες είναι λυπηρό», επεσήμανε από την πλευρά του ο Ραχόι, καταγγέλλοντας «το παραμύθι» των αυτονομιστών. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Ισπανός πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα του Πουτζντεμόν για διάλογο, ο οποίος επανέλαβε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο CNNi την πρότασή του για ένα «μεσολαβητή».

«Δεν είναι εφικτή η μεσολάβηση μεταξύ του δημοκρατικό νόμου και της ανυπακοής, της παρανομίας», απάντησε ο Ραχόι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που κλονίζεται ήδη από το Brexit, παρακολουθεί με ανησυχία την κρίση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε έντονα την Τετάρτη ότι αναμένει «τον πλήρη σεβασμό της ισπανικής συνταγματικής τάξης». Το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ρώμη κατήγγειλαν τον «παράνομο» χαρακτήρα και την «απαράδεκτη» κήρυξη της ανεξαρτησίας.

Στη Μαδρίτη η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Τα δύο κόμματα έχουν ακόμη συμφωνήσει να εξετάσουν τους επόμενους μήνες μια αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου να προσπαθήσουν να επιλύσουν την πιο σοβαρή κρίση που συγκλονίζει την Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977.

Ο Φρεντερίκο Σάντι, αναλυτής του Eurasia Group, εκτιμά πως «η πολιτική και θεσμική κρίση θα επιδεινωθεί, εκτός κι αν υπάρξει μια απίθανη αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης στη Μαδρίτη ή τη Βαρκελώνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ