ΚΟΣΜΟΣ

Με εκτελεστικό διάταγμα επιχειρεί να ανατρέψει το Obamacare ο Τραμπ

Με εκτελεστικό διάταγμα επιχειρεί να ανατρέψει το Obamacare ο Τραμπ
REUTERS/Kevin Lamarque

Με ένα εκτελεστικό διάταγμα, που υπέγραψε την Πέμπτη, επιχειρεί να ανατρέψει τον ασφαλιστικό νόμο που είχε περάσει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, απογοητευμένος από την αδυναμία του Κογκρέσου να το καταργήσει.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ ανοίγει τον δρόμο σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν πακέτα καλύψεων που εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις του Obamacare, ενδεχομένως χειρότερης ποιότητας αλλά και λιγότερο ακριβά.

«Δεν θα στοιχίσει σχεδόν τίποτα στην αμερικανική κυβέρνηση αλλά οι άνθρωποι θα έχουν καλή, πολύ καλή περίθαλψη. Και όταν λέω άνθρωποι, μιλώ για εκατομμύρια και εκατομμύρια», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την τελετή υπογραφής του διατάγματος.

Οι Δημοκρατικοί πάντων δεν συμμερίζονται την άποψη του Τραμπ και κάνουν λόγο για ένα «σαμποτάζ» στο σύστημα υγείας. «Αν το σύστημα επιδεινωθεί, κάτι για το οποίο δεν αμφιβάλουμε, την ευθύνη θα φέρει ο πρόεδρος» είπε ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Εκτιμάται ότι θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να εφαρμοστεί το διάταγμα το οποίο δεν αφορά παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού.

Τομ Πράις: Το Obamacare είναι μία αποτυχία για τους Αμερικανούς

Σταματούν οι πληρωμές στις ασφαλιστικές που συμμετέχουν στο Obamacare

Λίγες ώρες μετά την υπογραφή του εκτελεστικού διατάγματος από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι δεν μπορεί να συνεχίσει νομίμως τις πληρωμές προς τις ασφαλιστικές εταιρείες που συμμετέχουν στο Obamacare, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες κοινοβουλευτικών των Δημοκρατικών.

Ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας αναφέρει ότι βάσει μιας γνωμοδότησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, «το υπουργείο Υγείας κατέληξε στο ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις του προϋπολογισμού για τις πληρωμές της συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών βάσει του Obamacare».

«Υπό το φως αυτής της ανάλυσης, η κυβέρνηση δεν μπορεί νομίμως να προχωρήσει στην πληρωμή της συμμετοχής» των ασφαλιστικών εταιρειών στην αγορά φαρμάκων από Αμερικανούς με χαμηλότερα εισοδήματα που εξασφάλισαν περίθαλψη βάσει του Obamacare, προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ