ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ δεν επικυρώνει εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Τραμπ δεν επικυρώνει εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
REUTERS/ KEVIN LAMARQUE

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι "μία από τις χειρότερες" που υπήρξαν, δήλωσε πριν από λίγο ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώνοντας ότι δεν θα επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία.

"Σήμερα ανακοινώνω τη στρατηγική μας μαζί με αρκετά σημαντικά βήματα που παίρνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις εχθρικές ενέργειες του ιρανικού καθεστώτος και να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν ποτέ - και εννοώ ποτέ - να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο", δήλωσε ο Τραμπ.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η Αμερική αποσύρεται από την συμφωνία, αλλά πηγαίνει τη συμφωνία στο Κογκρέσο, το οποίο έχει διορία 60 ημερών προκειμένου να την επανεξετάσει και να αποφασίσει εάν θα επιβάλλει εκ νέου κυρώσεις.

Σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αποφασίσει, τότε η συμφωνία θα τερματιστεί, διεμήνυσε ο Τραμπ. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του τα νέα μέτρα να υποχρεώσουν το Ιράν να επανεξετάσει αυτό το «κυνήγι τρομοκρατίας». Όπως είπε, το Ιράν έχει κάνει πολλαπλές παραβιάσεις της συμφωνίας του 2015.

trump 2

Πηγή: Reuters

Επιπλέον, ο Αμερικανός ηγέτης κατήγγειλε τη συμπεριφορά της «ιρανικής δικτατορίας», την οποία θεωρεί ως έναν από τους βασικούς «υποστηρικτές της τρομοκρατίας» στον κόσμο.

Η Τεχεράνη «σπέρνει τον θάνατο, την καταστροφή και το χάος σε ολόκληρο τον κόσμο» και «η επιθετικότητα της ιρανικής δικτατορίας συνεχίζεται έως σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν «σκληρές κυρώσεις» σε βάρος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

trump 3

Πηγή: Reuters

Τίλερσον: Πρόθεσή μας να παραμείνουμε εντός της συμφωνίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην επιβεβαιώσει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, λίγο πριν ο ίδιος ο Τραμπ ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

«Πρόθεσή μας είναι να παραμείνουμε εντός της συμφωνίας όμως ο πρόεδρος δεν θα την πιστοποιήσει» δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Δεν ζητάμε από το Κογκρέσο να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε de facto με την αποχώρηση από τη συμφωνία» εξήγησε ο ίδιος.

tillerson 2

Πηγή: Reuters

Ο Τίλερσον αναγνώρισε ότι «μπορεί να μην είμαστε σε θέση να διορθώσουμε» την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι η πυρηνική συμφωνία πρέπει να καθορίσει ολόκληρη την πολιτική που θα ακολουθηθεί απέναντι στο Ιράν.

Είπε ακόμα ότι συζήτησε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Ζαρίφ την πιθανότητα μιας νέας συμφωνίας, παράλληλα με τη συμφωνία του 2015, σχετικά με το βαλλιστικό πυραυλικό του πρόγραμμα.

Ιράν: Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον μας

Προτού ο Τραμπ εκφωνήσει την ομιλία του, το Ιράν δεσμεύτηκε να αντιδράσει εναντίον οποιασδήποτε δράσης που στοχεύει στις ένοπλες δυνάμεις του και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παραβίασαν το πνεύμα της συμφωνίας για τα πυρηνικά του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν σεβαστεί το πνεύμα της πολυεθνικής συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν. Θα απαντήσουμε έντονα σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στις στρατιωτικές μας δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασέμι στην κρατική τηλεόραση.

Μάλιστα κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους τοπικούς συμμάχους τους ότι είναι ιδρυτές και βασικοί υποστηρικτές της τρομοκρατίας.

Σε απάντηση στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου περί της στρατηγικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν, η Τεχεράνη λέει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους κατηγορώντας άλλους.

Όπως είπε, το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμά του είναι μόνο για αμυντική χρήση και η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να διευρύνει την αμυντική της δύναμη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται αργότερα την Παρασκευή να κάνει ένα σημαντικό βήμα εναντίον της πυρηνικής συμφωνίας, θέτοντας μια πιο επιθετική προσέγγιση στις ιρανικές δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή, διακινδυνεύοντας έτσι να ανατρέψει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους συμμάχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ