ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σκανδαλώδης η άρνηση των ειδικών να πάρουν δείγματα από την Ιντλίμπ

Ρωσία: Σκανδαλώδης η άρνηση των ειδικών να πάρουν δείγματα από την Ιντλίμπ
REUTERS/ RODI SAID

Η Ρωσία χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την άρνηση των ειδικών στα χημικά όπλα του ΟΗΕ να πάρουν δείγματα κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στη Συρία, στην αεροπορική βάση από την οποία πιστεύεται ότι εξαπολύθηκε επίθεση με αέριο σαρίν τον Απρίλιο.

Η επίθεση της 4ης Απριλίου στη Χαν Σεϊχούν, μια μικρή πόλη που ελέγχεται από τους Σύρους αντάρτες και τους τζιχαντιστές στην επαρχία Ιντλίμπ, προκάλεσε τον θάνατο 83 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκ των οποίων περισσότερα από 30 παιδιά, όπως είχε αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίσκεψη των ειδικών του ΟΗΕ στη βάση αλ Σαϊράτ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης που συντάσσουν και η οποία θα παραδοθεί στις 26 Οκτωβρίου. Σε αυτή αναμένεται να αποδώσουν την ευθύνη για την επίθεση στον στρατό της Συρίας.

Τέσσερις εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν τη βάση, μίλησαν με στρατιωτικό προσωπικό, εξέτασαν τα σχέδια πτήσης, «όμως δεν πήραν δείγματα», κατήγγειλε, στη διάρκεια συνεδρίασης του ΟΗΕ, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ.

«Μια σοβαρή έρευνα είναι απλώς αδύνατη χωρίς τη συλλογή δειγμάτων», τόνισε, κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Ουλιάνοφ, το σαρίν που εντοπίστηκε στη Χαν Σεϊχούν προήλθε από την έκρηξη ενός όλμου στο έδαφος και όχι από μια αεροπορική επιδρομή του συριακού στρατού.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία έχουν κατηγορήσει τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ότι εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στις 4 Απριλίου εναντίον της Χαν Σεϊχούν από τη βάση αλ Σαϊράτ. Η κυβέρνηση της Συρίας έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση αυτή.

Από την πλευρά της η υπηρεσία εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αρνήθηκε να σχολιάσει τις ρωσικές καταγγελίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ