ΚΟΣΜΟΣ

Οφηλία: Αντιμέτωπη με τη χειρότερη καταιγίδα της δεκαετίας η Βρετανία

Οφηλία: Αντιμέτωπη με τη χειρότερη καταιγίδα της δεκαετίας η Βρετανία
NOAA

Θερμοκρασίες υψηλότερες κι από εκείνες που επικρατούν στην Κωνσταντινούπολη, καταγράφονται το Σάββατο στη Βρετανία, λίγο πριν η χώρα «χτυπηθεί» από την χειρότερη καταιγίδα της δεκαετίας, καθώς ο τυφώνας Οφηλία πλησιάζει τις δυτικές ακτές της με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 110 μιλίων την ώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο τυφώνας θα έχει εξασθενήσει σημαντικά όταν θα φτάσει στις βρετανικές ακτές την Κυριακή και τη Δευτέρα, όμως αναμένεται να προκαλέσει μία από τις σφοδρότερες καταιγίδες, με ισχυρές βροχοπτώσεις και ριπές ανέμων που θα φτάνουν τα 75 μίλια την ώρα.

Το «χτύπημα» της Οφηλίας, συμπίπτει χρονικά με την συμπλήρωση 30 χρόνων από την «Μεγάλη Καταιγίδα» του 1987, που είχε προκαλέσει τον θάνατο 18 ανθρώπων και ζημιές ενός δισεκατομμυρίων στερλινών στη Βρετανία.

Όπως συμβαίνει συνήθως, επικρατεί ηρεμία πριν την καταιγίδα κι έτσι το Σάββατο στις νότιες περιοχές της Βρετανίας η θερμοκρασία είναι ασυνήθιστα υψηλή για την εποχή, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ως τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Όμως, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι καιρικές συνθήκες θα μεταβληθούν σημαντικά, μόλις η Οφηλία, αν και εξασθενημένη, πλησιάσει τις βρετανικές ακτές.

Όπως προειδοποίησε μάλιστα το Αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων «η Οφηλία αναμένεται να μεταβληθεί σε μετα-τροπικό κυκλώνα, με δύναμη τυφώνα, καθώς θα πλησιάζει την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

ofilia

Προς το παρόν η Οφηλία είναι τυφώνας κατηγορίας 2 καθώς βρίσκεται πάνω από τον Ατλαντικό. Όμως καθώς θα συνεχίζει την πορεία της, θα χάνει τη δύναμη και την ενέργειά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ