ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει το Ιράν το κλείσιμο συνοριακών διαβάσεων με το βόρειο Ιράκ

Διαψεύδει το Ιράν το κλείσιμο συνοριακών διαβάσεων με το βόρειο Ιράκ
Σύνορα Ιράν - Ιράκ REUTERS/Azad Lashkari

Παρότι το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδιδε νωρίτερα πως το Ιράν έκλεισε τις συνοριακές διαβάσεις με το βόρειο Ιράκ, αντιδρώντας στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τεχεράνης διαψεύδει την είδηση.

Όπως μετέδωσε το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ISNA), επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Κασεμί: «Όπως ανακοινώσαμε νωρίτερα, κλείσαμε τον εναέριο χώρο μας για την κουρδική περιφέρεια έπειτα από αίτημα της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, και απ΄ ότι γνωρίζω, τίποτα καινούριο δεν έχει συμβεί σε αυτή την περιοχή».

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε, χωρίς να επικαλείται κάποια επίσημη πηγή, μετέδωσε πως «λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο Κουρδιστάν του Ιράκ, το Ιράν έκλεισε το συνοριακό πέρασμά του Μπασμάκ με το Κουρδιστάν του Ιράκ».

Μάλιστα, κούρδος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Ιράν έκλεισε τρία συνοριακά περάσματα που επέτρεπαν τη διέλευση προσώπων και αγαθών από το ιρακινό Κουρδιστάν στο έδαφός του. «Το Ιράν έκλεισε από σήμερα το πρωί τα τρία συνοριακά περάσματα με το ιρακινό Κουρδιστάν, Χάτζι Ομράν, Παρβεζχάν και Μπασμάκ», δήλωσε στο AFP ο Σακουάν Αμπού Μπακρ, διευθυντής των τελωνείων της Μπασμάκ.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο κούρδο αξιωματούχο, πως ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί έφθασε στο ιρακινό Κουρδιστάν για συνομιλίες σχετικά με την κλιμακούμενη κρίση ανάμεσα στις κουρδικές Αρχές και την ιρακινή κυβέρνηση έπειτα από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την κουρδική ανεξαρτησία.

Ο Σολεϊμανί είναι ο διοικητής ξένων επιχειρήσεων του ιρανικού επίλεκτου στρατιωτικού σώματος Φρουροί της Επανάστασης που παρέχουν εκπαίδευση και όπλα σε ιρακινές παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζουν την υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ