ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Σάλος με αφορμή έκθεση φωτογραφίας-Κατηγορίες για ρατσισμό

Κίνα: Σάλος με αφορμή έκθεση φωτογραφίας-Κατηγορίες για ρατσισμό
twitter

Περισσότεροι από 141.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν μια αμφιλεγόμενη έκθεση φωτογραφίας σε μουσείο της πόλης Γιουχάν, στην Κίνα, πριν αποσυρθούν πολλά από τα εκθέματά της εξαιτίας του σάλου που προκάλεσαν, καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν ρατσιστικά.

Η έκθεση με τίτλο «Αυτή είναι η Αφρική» φιλοξενούνταν στο Μουσείο Χαμπέι, περιλαμβάνοντας μια σειρά διπτύχων, τα οποία στο ένα μέρος τους απεικόνιζαν το πρόσωπο κάποιου ανθρώπου από την Αφρική, και στο άλλο το πρόσωπο ενός ζώου.

Αυτό που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις περί ρατσισμού, ήταν το πορτρέτο ενός παιδιού που είχε ορθάνοιχτο το στόμα του, φωτογραφία που ερχόταν σε άμεση σύγκριση με έναν γορίλα, σε αντίστοιχη πόζα.

Όλες οι φωτογραφίες της έκθεσης τραβήχτηκαν από τον φωτογράφο και μεγιστάνα των κατασκευών Yu Huiping, ο οποίος έχει ταξιδεύσει περισσότερες από 20 φορές στην Αφρική, έχει αποσπάσει βραβεία για το έργο του, ενώ είναι και αντιπρόεδρος της Ένωσης Φωτογράφων της Χαμπέι.

Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τα εκθέματα, η Wang Yuejun, μια εκ των επιμελητών της έκθεσης, τόνισε πως οι συγκρίσεις των ανθρώπων με τα ζώα έγιναν ως «φιλοφρόνηση» στην κινεζική κουλτούρα και το κινεζικό ωροσκόπιο, που ως γνωστόν βασίζεται στα ζώα.

«Η έκθεση απευθυνόταν κυρίως στο κινεζικό κοινό, όμως το Μουσείο αντιλήφθηκε ότι οι φωτογραφίες προσβάλουν τους Αφρικανούς μας φίλους», είπε η Wang αναφερόμενη στην απόφαση για την απόσυρση των εκθεμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ