ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Πρωτιά Κουρτς και «μάχη» Σοσιαλδημοκρατών - ακροδεξιών για τη δεύτερη θέση

Αυστρία: Πρωτιά Κουρτς και «μάχη» Σοσιαλδημοκρατών - ακροδεξιών για τη δεύτερη θέση
EPA/CHRISTIAN BRUNA

Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων στις εκλογές της Αυστρίας - που έφτασαν τις 890.000 - θα κρίνουν ποιο κόμμα θα καταφέρει να βρεθεί στη δεύτερη θέση και εν συνεχεία θα συμμετάσχει στις συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον μεγάλο νικητή των εκλογών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPO) και το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής:

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς βρίσκεται στην πρώτη θέση με 31,6%. Οι σημερινοί εταίροι του, οι σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας 26,9% και ακολουθεί η ακροδεξιά με 26%.

Η μάχη για τη δεύτερη θέση είναι για... γερά νεύρα καθώς όλα θα κριθούν από την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων, μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και την Πέμπτη.

Το νέο αυτό σύστημα που εφαρμόζεται στην Αυστρία κάνει πιο δύσκολες τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων αλλά και των exit polls που ανακοινώνονται μετά το κλείσιμο των καλπών.

Ο Κουρτς κρατάει κλειστά τα χαρτιά του

Ο 31χρονος επικεφαλής του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, θα γίνει ένας από τους νεότερους ηγέτες του κόσμου καθώς εξασφάλισε τη νίκη του στις εκλογές, κρατώντας μία σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση και το προσφυγικό.

Όμως το ποσοστό που κατάφερε να συγκεντρώσει δεν είναι το απαιτούμενο για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας και έτσι θα χρειαστεί να βρει έναν κυβερνητικό εταίρο. Πιο πιθανή φαίνεται ότι είναι η συμμαχία με το ακροδεξιό κόμμα FPO, όμως ο Κουρτς φαίνεται ότι κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά του.

«Δεν έχει συμφωνηθεί συνασπισμός ούτε με το FPO ούτε με το SPO» δήλωσε ο Κουρτς στον τηλεοπτικό σταθμό ORF, σύμφωνα με το Reuters, και πρόσθεσε:

Πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ