ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ δεν επιλέγουν πλευρά στη διένεξη για τον έλεγχο του Κιρκούκ

Οι ΗΠΑ δεν επιλέγουν πλευρά στη διένεξη για τον έλεγχο του Κιρκούκ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/JIM LO SCALZO

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα επιλέξει πλευρά στην κρίση ανάμεσα στους Ιρακινούς Κούρδους και την Βαγδάτη, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν θα συμπαραταχθούμε με κάποιο από τα μέρη», πάντως «δεν μας αρέσει το γεγονός ότι συγκρούονται», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας απρογραμμάτιστης συνέντευξης Τύπου στους κήπους του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος στην διένεξη για τον έλεγχο της επαρχίας του Κιρκούκ.

«Έχουμε εδώ και πολλά χρόνια πολύ καλές σχέσεις με τους Κούρδους, όπως γνωρίζετε, και στεκόμαστε επίσης στο πλευρό του Ιράκ, παρότι δεν έπρεπε ποτέ να είχαμε πάει εκεί», συνέχισε ο ρεπουμπλικάνος.

Ο Τραμπ είχε ταχθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016, εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο ιρακινό έδαφος.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών ότι η ανάκτηση του ελέγχου του Κιρκούκ από τις ιρακινές δυνάμεις έγινε «με συντονισμένες κινήσεις, όχι επιθέσεις», όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο.

«Οι στρατιωτικοί και οι σύμβουλοι του (διεθνούς) συνασπισμού (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον του ISIS) δεν υποστηρίζουν ούτε την ιρακινή κυβέρνηση ούτε την κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν όσον αφορά το Κιρκούκ», τόνισε ο συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ και πρόσθεσε «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα ενωμένο Ιράκ».

Παρότι χαρακτήρισε «ατυχή» τη μονομερή απόφαση των Κούρδων να οργανώσουν δημοψήφισμα, ο συνταγματάρχης Μάνινγκ τόνισε πως ο διάλογος παραμένει η καλύτερη επιλογή για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να επιλυθούν τα προϋπάρχοντα προβλήματα «βάσει του ιρακινού Συντάγματος».

2017 10 16T155419Z 901458702 RC1F4C2A1220 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ KURDS KIRKUK

REUTERS/Stringer

Ο συνταγματάρχης Μάνινγκ απέφυγε να πει πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται ανεπτυγμένοι στην επαρχία του Κιρκούκ, επιβεβαίωσε πάντως ότι υπάρχουν σύμβουλοι και στις δύο πλευρές. Γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χέδερ Νάουερτ, επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον, είναι «πολύ ανήσυχη» για τη βία στο Κιρκούκ, «συνεργάζεται με αξιωματούχους των κυβερνήσεων» των δύο πλευρών προκειμένου «να μειωθούν οι εντάσεις, να αποφευχθούν νέες συγκρούσεις και να ενθαρρύνει τον διάλογο».

«Προτρέπουμε όλα τα μέρη να αποφύγουν προκλήσεις τις οποίες θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν οι εχθροί του Ιράκ οι οποίοι έχουν συμφέρον να υποκινήσουν μια εθνοτική και θρησκευτική σύγκρουση», καθώς «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ» και οι εντάσεις ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ μπορεί να «εκτρέψουν την προσοχή» των ιρακινών και των κουρδικών δυνάμεων από αυτή τη «ζωτικής σημασίας αποστολή», συμπλήρωσε η Νάουερτ.

2017 10 16T141516Z 1242264031 RC148EB57600 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ KURDS KIRKUK

REUTERS/Stringer

ΔΗΜΟΦΙΛΗ