ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Πρόοδος στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών - Φόβοι για αύξηση των νεκρών

Καλιφόρνια: Πρόοδος στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών - Φόβοι για αύξηση των νεκρών
REUTERS/Jim Urquhart

Οι 11.000 και πλέον πυροσβέστες που επιχειρούν στην Καλιφόρνια έχουν σημειώσει «καλή πρόοδο» στην προσπάθεια κατάσβεσης των σημαντικότερων πυρκαγιών στην Πολιτεία, ωστόσο οι Αρχές φοβούνται ότι ο απολογισμός των θυμάτων, που έχει πλέον φθάσει τους 41 νεκρούς, ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη πιο βαρύς.

Ο Ρόμπερτ Τζορντάνο, ο σερίφης στη Σονόμα, εξέφρασε τον φόβο ότι οι νεκροί εξαιτίας των πυρκαγιών, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των οποίων στην κομητεία του είναι 22, θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και «τους 88», επικαλούμενος τον αριθμό των ανθρώπων που παραμένουν αγνοούμενοι, μία εβδομάδα αφότου ξέσπασαν οι φωτιές.

Ο ίδιος εξέφρασε την «ελπίδα» του ότι ο αριθμός δεν θα είναι τόσο βαρύς, κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όμως προειδοποίησε πως μπορεί «να βρούμε κάποιους από τους αγνοούμενους μέσα στα απανθρακωμένα σπίτια τους». Τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικιωμένοι άνθρωποι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των Αρχών, αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο.

Η πυρκαγιά, την οποία οι Αρχές αποκαλούν «Ταμπς», η οποία ήταν εκτός ελέγχου την Παρασκευή, είχε κατασβεστεί κατά το 70% το πρωί της Δευτέρας. Μετέτρεψε σε αποκαΐδια μια έκταση σχεδόν 150.000 στρεμμάτων και στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι ανέβηκε στην τρίτη θέση της κατάταξης των πιο πολύνεκρων δασικών πυρκαγιών στην ιστορία της Καλιφόρνιας.

Χάρη στην εξασθένηση του ανέμου η φωτιά «Άτλας» είχε περιοριστεί κατά το 68% το πρωί της Δευτέρας, αφού απανθράκωσε σχεδόν 210.000 στρέμματα γης. Ενώ η πυρκαγιά «Ρέντγουντ», η οποία στοίχισε τη ζωή σε 8 ανθρώπους, είχε περιοριστεί κατά το 50%. Οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των 14 μεγάλων μετώπων φωτιάς που απομένουν.

Η Calfire, η υπηρεσία δασών και πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας, ανακοίνωσε τον θάνατο σε τροχαίο ενός ιδιώτη οδηγού βυτιοφόρου που μετέφερε νερό για να ανεφοδιάσει τους πυροσβέστες. Ο θάνατός του αύξησε τον ακόμη προσωρινό απολογισμό στους 41 νεκρούς, σε όλη την Πολιτεία.

Οι πυρκαγιές συνολικά, κατέστρεψαν πάνω από 5.700 κτίρια, σπίτια και καταστήματα ή επιχειρήσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας τη θλίψη του για τις «φοβερές ανθρώπινες απώλειες» από τις «καταστροφικές πυρκαγιές χωρίς προηγούμενο» κι υπενθύμισε ότι έχει κηρύξει την Καλιφόρνια σε κατάσταση φυσικής καταστροφής. Λίγο αργότερα ο ρεπουμπλικάνος χαρακτήρισε «τραγική» την κατάσταση στην Πολιτεία και διαβεβαίωσε ότι αναλαμβάνει δράση προσωπικά και θα συνεργαστεί «στενά» με τις πολιτειακές Αρχές, υποσχόμενος ότι «θα κάνουμε καλή δουλειά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ