ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Παραίτηση υπουργού λόγω μίας... Ferrari

Μεξικό: Παραίτηση υπουργού λόγω μίας... Ferrari
Ο ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας, Ραούλ Σερβάντες twitter/@ReutersWorld

Την παραίτηση του υπέβαλε στον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο ο ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας της χώρας – αξίωμα που αντιστοιχεί στην θέση του υπουργού Εξωτερικών, Ραούλ Σερβάντες, μετά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο.

Συγκεκριμένα, μεξικανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση αποκάλυψε πως του ανήκει μια Ferrari, που όμως είχε δηλώσει σε εικονική διεύθυνση, κίνηση που γίνεται συνήθως για λόγους φοροδιαφυγής.

«Για να μην εμποδιστεί περαιτέρω η επείγουσα προώθηση των νόμων που έχει ανάγκη το Μεξικό, αποφάσισα να υποβάλω στον @EPN (τον πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο) και στη Γερουσία την αμετάκλητη παραίτησή μου», γνωστοποίησε ο Σερβάντες, πρώην γερουσιαστής του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (PRI), μέσω Twitter.

Ο Ραούλ Σερβάντες, εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου, είχε καταχωρίσει τη Ferrari 458 Coupé του 2011, η οποία του ανήκει, σε μια διεύθυνση στην Πολιτεία. Αυτή είναι μια τακτική που συνήθως χρησιμοποιούν φοροφυγάδες στη χώρα.

Αντιμέτωπος με το σκάνδαλο που ξέσπασε, ο δικηγόρος του Σερβάντες είχε κάνει αρχικά λόγο περί ενός «διοικητικού λάθους» από μέρους της εταιρείας που του πούλησε το αυτοκίνητο.

Η αποκάλυψη έγινε ενώ ο ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει το αξίωμά του για να αναλάβει επικεφαλής της υπό σύσταση εισαγγελίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η νέα αυτή εισαγγελία θα είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση. Η δημιουργία της ακολούθησε την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2013, εξαιτίας της πίεσης που άσκησαν στην κυβέρνηση μαζικές διαδηλώσεις.

«Δεν έχω καμιά άλλη φιλοδοξία πέραν του να υπηρετήσω τη χώρα μου τίμια, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Σερβάντες απευθυνόμενος σε μέλη της Γερουσίας.

Η προοπτική του διορισμού του Ραούλ Σερβάντες στην ηγεσία της υπό σύσταση εισαγγελίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από μέρους μη κυβερνητικών οργανώσεων και πολιτικών στο Μεξικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ