ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποφυλακίστηκαν η σύζυγος και η κόρη εργαζομένου στο προξενείο των ΗΠΑ

Τουρκία: Αποφυλακίστηκαν η σύζυγος και η κόρη εργαζομένου στο προξενείο των ΗΠΑ
Reuters/File

Ελεύθερες με περιοριστικούς όρους είναι η σύζυγος και η κόρη εργαζομένου στο προξενείο των ΗΠΑ, στην Τουρκία, οι οποίες συνελήφθησαν στο πλαίσιο της διένεξης η οποία προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι αστυνομικές Αρχές κλήτευσαν για ανάκριση τον προξενικό υπάλληλο την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να του υποβάλουν ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις που φέρονται να είχαν συγγενείς του με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μερικές ημέρες μετά τη σύλληψη άλλου ενός υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου, που οδήγησε στην αμοιβαία αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, στη σύζυγο και στην κόρη απαγορεύθηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα και θα πρέπει να παρουσιάζονται σε αστυνομικό τμήμα μία φορά την εβδομάδα βάσει των όρων της προσωρινής αποφυλάκισής τους.

Ο υπάλληλος δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί για ανάκριση, μετέδωσε ακόμη το πρακτορείο. Κλητεύθηκε αφού η σύζυγος και η κόρη του τέθηκαν υπό κράτηση, στην Αμάσεια, στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τις αρχές των ΗΠΑ ότι του παρέχουν τη δυνατότητα να κρύβεται στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Η σύζυγος και η κόρη του υπαλλήλου τέθηκαν υπό κράτηση για τις φερόμενες σχέσεις τους με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγορεί ότι ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Την περασμένη Κυριακή, η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τουρκία και η τουρκική διπλωματική αποστολή στις ΗΠΑ σταμάτησαν να εκδίδουν βίζες μετά τη σύλληψη ενός υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου, του Μετίν Τοπούζ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ανυπόστατη την κατηγορία ότι ο Τοπούζ συνδέεται με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές υποστήριξαν ότι η κατάθεση του Τοπούζ άφησε να εννοηθεί ότι η σύζυγος και η κόρη του έτερου διπλωματικού υπαλλήλου είναι υψηλόβαθμα στελέχη του θρησκευτικού τάγματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο ίδιος ο Γκιουλέν πάντως, αρνείται ότι διαδραμάτισε οποιονδήποτε ρόλο στην πολύνεκρη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, την οποία καταδίκασε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ