ΚΟΣΜΟΣ

Κιρκούκ: Ιρακινά στρατεύματα κατέλαβαν τις δύο πιο σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Κιρκούκ: Ιρακινά στρατεύματα κατέλαβαν τις δύο πιο σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Τα ιρακινά στρατεύματα κατέλαβαν τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Κιρκούκ, μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί μάχη μεταξύ των δύο πλευρών. 

«Μονάδες της ομοσπονδιακής αστυνομίας πήραν τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων Μπέι Χασάν και Χαβάνα» βόρεια της πόλης Κιρκούκ (βορειοανατολικό Ιράκ), μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε η κεντρική κυβέρνηση για να θεμελιώσει εκ νέου τον έλεγχό της στην περιοχή αυτή, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Την Δευτέρα, Κούρδοι τεχνικοί σταμάτησαν τις επιχειρήσεις άντλησης από τις πετρελαιοπηγές Μπέι Χασάν και Χαβάνα και εγκατέλειψαν την περιοχή πριν από την άφιξη των ιρακινών δυνάμεων, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Πετρελαίου στη Βαγδάτη, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

2017 10 17T073956Z 1803168408 RC19345861A0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ KURDS KIRKUK

REUTERS/Alaa Al-Marjani

Το 2014, οι κούρδοι μαχητές (πεσμεργκά), κατέλαβαν αυτές τις δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις εκμεταλλευόμενοι την άτακτη υποχώρηση του στρατού μπροστά στην αστραπιαία επίθεση των δυνάμεων του ISIS, που κατέλαβαν τότε σχεδόν το ένα τρίτο του Ιράκ.

Οι εγκαταστάσεις Μπέι Χασάν και Χαβάνα παρήγαγαν περίπου 250.000 βαρέλια την ημέρα και υπάγονταν από το 2014 στο υπουργείο Μεταλλευτικών Πόρων της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν, σύμφωνα με πηγή του τομέα του πετρελαίου στο Κιρκούκ.

2017 10 17T083951Z 415508493 RC1512E0B9D0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ KURDS KIRKUK

REUTERS/Alaa Al-Marjani

Το Κουρδιστάν, που διέρχεται τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας του, μπορεί να υποστεί μεγάλο πλήγμα από την απώλεια των εγκαταστάσεων αυτών που διασφάλιζαν το 40% των πετρελαϊκών εξαγωγών του.

Η πλούσια επαρχία Κιρκούκ, που δεν αποτελεί τμήμα του ιρακινού Κουρδιστάν, είναι από το 2014 το επίκεντρο μιας αντιδικίας ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αμπρίλ, την οποία επιδείνωσε το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου.

Έτσι, από την Κυριακή, ο ιρακινός στρατός ανακατέλαβε πολλές περιοχές και υποδομές της επαρχίας Κιρκούκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ