Ισπανία: Αντισυνταγματικός ο νόμος για το δημοψήφισμα της Καταλονίας
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε σήμερα, Τρίτη, ότι ο νόμος που εγκρίθηκε από την καταλανική κυβέρνηση στις 6 Σεπτεμβρίου προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας τρεις εβδομάδες αργότερα είναι αντισυνταγματικός.
Το Δικαστήριο είχε αρχικά αναστείλει την ισχύ του νόμου, μέχρι να εξετάσει κατά πόσο είναι συνταγματικός. Ωστόσο οι αρχές της Καταλονίας προχώρησαν στην οργάνωση του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι την Δευτέρα Ισπανός δικαστής διέταξε να τεθούν υπό κράτηση ο Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες, οι επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC), με την κατηγορία της εξέγερσης.
Οι δύο οργανώσεις έχουν πόρους που τους επιτρέπουν να οργανώνουν μαζικές κινητοποιήσεις και η φυλάκιση των ηγετών τους υπάρχει κίνδυνος να επιτείνει κι άλλο την κρίση ανάμεσα στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη.
Η είδηση έγινε δεκτή στην Καταλονία με πολλούς πολίτες να χτυπούν κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στα «άκρα» κυβέρνηση και αγρότες μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη - Κλιμάκωση στα μπλόκα
19:10
Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τσαρλς Κούσνερ ζήτησε να δει τον Σαρκοζί στη φυλακή αποκαλύπτει το Reuters
19:09
Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξανά στις ράγες τη Δευτέρα (8/12) - Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δοκιμών
18:58
Δικαστήρια Ευελπίδων: Πέθανε 84χρονος που δικαζόταν για ενδοοικογενειακή βία
18:51