ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Ερντογάν στην Πολωνία - Οι αιχμές του «σουλτάνου» για την Ε.Ε.

Επίσκεψη Ερντογάν στην Πολωνία - Οι αιχμές του «σουλτάνου» για την Ε.Ε.
REUTERS/Kacper Pempel

Η Πολωνία ελπίζει ότι η Τουρκία θα ενταχθεί τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο επίκεντρο της οποίας θα τεθούν οι τεταμένες σχέσεις Βρυξελλών- Άγκυρας.

«Η Πολωνία έχει υποστηρίξει και σήμερα υποστηρίζει τις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας στην ΕΕ» σημείωσε ο Ντούντα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται τη Βαρσοβία.

«Ελπίζω ότι η Τουρκία και η ΕΕ θα συνεχίσουν να πορεύονται στον ίδιο μονοπάτι… που θα οδηγήσει στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας».

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Οκτωβρίου την επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα. Η Πολωνία συγκαταλέγεται παραδοσιακά στους σθεναρότερους υποστηρικτές της διεύρυνσης, περιλαμβανομένης της ένταξης της Τουρκίας.

ERDOGAN 2

(REUTERS/Kacper Pempel)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό του τον Πολωνό πρόεδρο, επανέλαβε την κριτική του σχετικά με την ενταξιακή πολιτική της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Ένωση πρέπει να ανακοινώσει επίσημα τον τερματισμό των συνομιλιών εάν δεν σκοπεύει να αποδεχθεί στους κόλπους της την Τουρκία.

«Δεν θα σας ενοχλούμε πλέον και εσείς δεν θα μας ενοχλείτε» υπογράμμισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα του δαπάνησε «30 δισεκατομμύρια δολάρια» ώστε να υποδεχθεί στο έδαφός της περισσότερους από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η ΕΕ, η οποία έχει υποσχεθεί έξι δισεκατομμύρια ευρώ, «προς το παρόν έχει δώσει 885 εκατομμύρια».

Ο πρόεδρος Ντούντα επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον Τούρκο ομόλογό του που πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη σε κράτος μέλος της ΕΕ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο Ερντογάν είχε μεταβεί στο Βέλγιο τον Μάιο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στο Αμβούργο για τη G20 τον Ιούλιο, ωστόσο η Πολωνία είναι η πρώτη χώρα που του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση για μια επίσκεψη σε διμερές επίπεδο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και το κύμα εκκαθαρίσεων που ακολούθησε.

3

(REUTERS/Kacper Pempel)

Οι δύο πρόεδροι, οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν σε ένα οικονομικό φόρουμ Τουρκίας- Πολωνίας, εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το χαμηλό επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ τους- 6 δισεκατομμύρια το 2016, και κατόπιν την ελπίδα ότι οι συναλλαγές θα αυξηθούν στα 10 δισεκατομμύρια σε διάστημα 5 ετών.

Αναφέρθηκαν επίσης στη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όπως και στην ενέργεια, όπου οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό, βασίζονται στον άνθρακα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ο Ερντογάν προέτρεψε επίσης τις «χώρες φίλες στους κόλπους της ΕΕ» να ασκήσουν πιέσεις προς την κατεύθυνση της κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες. Επέμεινε ότι «έγγραφα επί αυτού του ζητήματος έχουν υπογραφεί», ενώ τόνισε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των Τούρκων τουριστών στην Πολωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ