ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ο Ντέιβις κατηγορεί την ΕΕ για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις

Brexit: Ο Ντέιβις κατηγορεί την ΕΕ για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις
REUTERS/Hannah McKay

Ο Βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, που είναι αρμόδιος για το Brexit, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις «για να κερδίσει περισσότερα χρήματα» από το Λονδίνο.

«Καθυστερούν για να δουν αν μπορούν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από εμάς και, ειλικρινά, αυτό συμβαίνει, είναι προφανές για όλους. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για όλους», είπε ο υπουργός μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο Ντέιβις διαβεβαίωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά το ζήτημα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών ενώ και το θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία έχει προχωρήσει «όσο ήταν δυνατόν». Αλλά προειδοποίησε ότι τα οικονομικά ζητήματα θα συζητηθούν αργότερα.

«Φτάσαμε στα όρια αυτού που μπορούμε να αναμένουμε» από τις διαπραγματεύσεις, συνέχισε, ζητώντας να προχωρήσουν οι συνομιλίες σε άλλο θέμα, στη μελλοντική σχέση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, την Πέμπτη και την Παρασκευή, «θα αναγνωρίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» και θα δώσουν στον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ την εντολή να προχωρήσει σε άλλα θέματα.

Στη σύνοδο αυτή οι ηγέτες των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα κληθούν να αποφασίσουν αν έχει γίνει «επαρκής πρόοδος» στα τρία θέματα στα οποία δίνουν προτεραιότητα ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται ότι θα κληθεί να παρουσιάσει τη στρατηγική της στους εταίρους της στο δείπνο εργασίας την Πέμπτη. Την επόμενη ημέρα οι ηγέτες θα συζητήσουν μεταξύ τους το θέμα, χωρίς την Μέι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ