ΚΟΣΜΟΣ

Αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας εξετάζει η Μαδρίτη

Αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας εξετάζει η Μαδρίτη
REUTERS/ JUAN MEDINA

«Σφίγγει ο κλοιός» γύρω από τον πρόεδρο της Καταλονίας, ο οποίος έχει μία μέρα μόνο να απαντήσει στο τελεσίγραφο της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας για να πάρει πίσω την κήρυξη της ανεξαρτησίας της αυτόνομης περιοχής. Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η Μαδρίτη θα προσπαθήσει να αναστείλει ένα μέρος ή εντελώς την αυτονομία της Καταλονίας, αν οι αυτονομιστές ηγέτες δεν κάνουν πίσω στο θέμα της ανεξαρτησίας της περιοχής μέσα στο χρονικό περιθώριο που τους έχει δοθεί.

Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Καταλονίας, «ο Κάρλες Πουτζντεμόν θα προκαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος», το οποίο επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας, δήλωσε η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία μιλώντας στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Έκκληση Ραχόι στον Πουτζντεμόν να φερθεί λογικά

«Το μόνο πράγμα που ζητώ από τον Πουτζντεμόν είναι να ενεργήσει λογικά και μετρημένα, να βάλει πρώτα το συμφέρον όλων των πολιτών», είχε τονίσει νωρίτερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής η ισπανική κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 155 δεν είναι η μοναδική λύση που εξετάζει, κυρίως επειδή κάτι τέτοιο είναι περίπλοκο.

Η Μαδρίτη έχει δώσει διορία ως την Πέμπτη στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) στους αυτονομιστές της Καταλονίας να κάνουν πίσω στην απόφασή τους να κηρύξουν την ανεξαρτησία της επαρχίας.

«Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ώρες (…) θα απαντήσετε με τη διαύγεια που απαιτούν όλοι οι πολίτες», είχε γράψει ο Ραχόι σε επιστολή του προς τον Πουτζντεμόν τη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ