ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία χαιρετίζει την απελευθέρωση της Ράκα από τον ISIS

Η Γαλλία χαιρετίζει την απελευθέρωση της Ράκα από τον ISIS
REUTERS/Erik De Castro

Η πτώση της Ράκα, της "πρωτεύουσας" του αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού κράτους στη Συρία, που από την Τρίτη ελέγχεται από την συμμαχία των Κούρδων και Αράβων μαχητών η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ, είναι μια "θαυμάσια είδηση", σχολίασε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Η απελευθέρωση της Ράκα ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της Γαλλίας, επειδή σε αυτήν την πόλη της βόρειας Συρίας αποφασίστηκαν και σχεδιάστηκαν οι επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο.

Γαλλικά μαχητικά συμμετείχαν στα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού εναντίον θέσεων του Ντάες, στη Συρία και το Ιράκ.

2017 10 17T144806Z 1980338316 RC14A33FBC50 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA RAQQA

REUTERS/Erik De Castro

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε πόσοι Γάλλοι τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε αυτή τη μάχη ή πόσοι παραδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Πάντως, το τελευταίο τετράμηνο, αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκας, σκοτώθηκαν στην πόλη αυτή 3.250 άνθρωποι: 1.130 άμαχοι (εκ των οποίων οι 270 παιδιά) και 2.120 μαχητές και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ