ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρώσοι δεν αστειεύονται με τον… Θάνατο του Στάλιν

Οι Ρώσοι δεν αστειεύονται με τον… Θάνατο του Στάλιν
REUTERS/Sergei Karpukhin

Ο βρετανός συγγραφέας και σκηνοθέτης Αρμάντο Γιανούτσι, απέσπασε το βραβείο των κριτικών για την τελευταία του ταινία, «Ο Θάνατος του Στάλιν», μια σατιρική κωμωδία, που έχει ως θέμα τη μάχη για την εξουσία και τη διαδοχή που άρχισε μετά τον θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν. Παρότι η ταινία προσεγγίζει με τρόπο σατιρικό τα όσα επακολούθησαν μετά τον θάνατο του Στάλιν, στη Ρωσία υπάρχουν πολιτικοί που δεν συμμερίζονται την προσέγγιση αυτή.

Ο ίδιος ο Γιανούτσι δήλωσε μετά την πρεμιέρα της ταινίας του στην Βρετανία, ότι η ταινία είναι μια σατιρική κωμωδία «που περιγράφει τα όσα διαδραματίζονται μέσα στο Κρεμλίνο, τον αγώνα για την εξουσία, την απεγνωσμένη διαμάχη για την επιβίωση που γίνεται στην πραγματικότητα». Ο Γιανούτσι αναφέρεται στην παράνοια που επικρατεί αλλά και στις συνέπειες των πράξεων των ανθρώπων αυτών που διεκδικούν την εξουσία τη στιγμή εκείνη, οι οποίες είχαν τον αντίκτυπο τους σε όλη την επικράτεια της Σοβιετικής Ένωσης

2017 10 17T193853Z 1793370063 RC1B2581B3C0 RTRMADP 3 FILM THEDEATHOFSTALIN

(Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Αρμάντο Γιανούτσι. Πηγή: REUTERS/Mary Turner)

Το Κρεμλίνο δεν προέβη μέχρι στιγμή σε κανένα σχόλιο για την ταινία.

Ωστόσο οι κομμουνιστές βουλευτές ζήτησαν να απαγορευθεί η προβολή της ταινίας στη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος μάλιστα του Κομμουνιστικού Κόμματος και βουλευτής Αλεξάντρ Γιουσένκο, σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα του κόμματος χαρακτήρισε την ταινία ως «απεχθή βρωμιά», τονίζοντας ότι «η δημοτικότητα του Στάλιν και του Λένιν αυξάνεται σήμερα στους νέους».

Ο Σεργκέι Όμπουχοφ, στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, έχει παρόμοια άποψη, δηλώνοντας ότι η ταινία «συνιστά μια νέο μορφή ψυχολογικού πολέμου εναντίον της χώρας».

Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Levada-Centr τον Ιούνιου έδειξε ότι ο Στάλιν ήταν «η πιο εξέχουσα προσωπικότητα» στην ιστορία, ενώ ακολουθούσε ο σημερινός πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταξύ των σημαντικών προσωπικοτήτων της ρωσική ιστορίας.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Στηβ Μπουσέμι, (Steve Buscemi) στον ρόλο του Νικήτα Χρουστσόφ , ο Τζέφρι Τέιμπορ (Jeffrey Tambor) στον ρόλο του Γκεόργκι Μαλενκόφ, και Τζέισον Άιζακς (Jason Isaacs) στον ρόλο του Γκεόργκι Ζούκοφ, ο Ρούπερτ Φρεντ (Rupert Friend) ο οποίος υποδύεται τον γιο του Στάλιν, Βασίλι, το μέλος των θρυλικών Monty Python, Μάικλ Πάλιν (Michael Palin) ο οποίος υποδύεται τον Βιτσισλάβ Μολότοφ και ο Σάιμον Ράσελ Μπιλ (Simon Russell Beale) , ο οποίος υποδύεται τον Λαβρέντι Μπέρια. Τον Στάλιν υποδύεται ο ηθοποιός Άντριαν ΜακΛάφλιν (Adrian McLoughlin) με κωμικά αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ