ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κουρτς

Αυστρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κουρτς
REUTERS/Leonhard Foeger

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν πρόκειται να δώσει την Παρασκευή, την εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης στον νικητή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τον αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, όπως ανακοινώθηκε απόψε από την Προεδρία της Δημοκρατίας στη Βιέννη.

Μετά την ανάληψη της εντολής, ο Κουρτς προτίθεται να διεξάγει αρχικά «συνομιλίες προσέγγισης» με όλα τα κόμματα που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή και στη συνέχεια να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, οι οποίες θα ξεκινήσουν μάλλον στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

Άγνωστο παραμένει ποιος θα είναι ο πρώτος συνομιλητής του Κουρτς κατά την αναζήτηση εταίρου προς σχηματισμό κυβέρνησης, γενικά όμως αναμένεται πως θα είναι το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και ο αρχηγός του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα.

Ο Στράχε επιβεβαίωσε πληροφορίες της αυστριακής εφημερίδας Kurier ότι το βράδυ της Τετάρτης είχαν στην κατοικία του σε προάστιο της Βιέννης, "ιδιωτική" συνάντηση με τον Κουρτς ο οποίος συμμετέχει στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αυτή η «πολύ ανοικτή, συμπαθητική, φιλική» συνάντηση, κατά την οποία υπήρξε μία μεταξύ τους «ανθρώπινη προσέγγιση», ήταν η πρώτη εμπιστευτική συνομιλία του με τον Κουρτς, ανέφερε ο Στράχε, σημειώνοντας πως η ανάληψη του αξιώματος του καγκελάριου από τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, συνιστά εντολή που προκύπτει από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως εάν το κόμμα του προσκληθεί από τον Κουρτς σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, δεν πρόκειται να έχει παράλληλες διαπραγματεύσεις με άλλο κόμμα.

Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος μετά τη συνάντησή του πριν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε «φιλοευρωπαίος», αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα ότι «την απόφαση για το πώς θα σχηματίσουμε την κυβέρνηση, θα την λάβουμε εμείς στην Αυστρία», ενώ απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση εάν ο Γιούνκερ εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις ως προς μία κυβερνητική συμμετοχή του κόμματος αυτού.

Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είχε αργότερα συνομιλίες τόσο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, περιορίστηκε μόνο να αναφέρει πως επρόκειτο για μίαν κατ΄ ιδίαν συνομιλία και ο ίδιος δεν είναι κάποιος που θα δημοσιοποιήσει το περιεχόμενό της.

Σημείωσε μόνον κατόπιν, ότι σε αυτή έγινε φυσικά αναφορά και στο Κόμμα των Ελευθέρων, «όπως και στα άλλα κόμματα», όπως προσπάθησε ο ίδιος να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ενδεικτικό θεωρείται πάντως το γεγονός πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θέλησε να προβεί σε καμία δήλωση μετά τις συνομιλίες τους, ενώ παρατηρητές στη Βιέννη κάνουν παραλληλισμούς των αποσαφηνίσεων του Κουρτς, ως προς το ποιος αποφασίζει για την μορφή της κυβέρνησης, με το προεκλογικό σύνθημα του Λαϊκού Κόμματος:

«Εκλέγουμε όποιον εμείς θέλουμε», κατά τις προεδρικές εκλογές του 1986, για τον υποψήφιό του, τον αμφιλεγόμενο, λόγω του πιθανολογούμενου ναζιστικού παρελθόντος του, Κουρτ Βάλντχαϊμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ