ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νεκρά παιδιά σε ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Συρία: Νεκρά παιδιά σε ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Rodi Said

Οι νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στη συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ, είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άμαχοι, μεταξύ αυτών και 7 παιδιά.

Στην επαρχία, περίπου τη μισή επικράτεια της οποίας συνεχίζει να κατέχει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), βρίσκονται σε εξέλιξη δύο χωριστές επιχειρήσεις: τη μία διεξάγει ο συριακός στρατός και οι παραστρατιωτικοί που πολεμούν στο πλευρό του, με την υποστήριξη της Ρωσίας, τη δεύτερη μια αραβοκουρδική συμμαχία με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Οι άμαχοι σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τον Ευφράτη ποταμό κοντά στην πόλη Μπουκάμαλ», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την 4η Οκτωβρίου, η ίδια ΜΚΟ είχε αναφέρει ότι περίπου 40 άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε μια ρωσική αεροπορική επιδρομή ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τον Ευφράτη για να σωθούν από τις μάχες στην επαρχία, όπου βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος υποστηριζόμενες από τη συριακή αεροπορία έχουν καταφέρει τον τελευταίο ενάμιση μήνα να αποσπάσουν από το ΙΚ δεκάδες κοινότητες και χωριά, πάνω απ' όλα σχεδόν ολόκληρη την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας και την πόλη Μαγιαντίν.

Η Μπουκάμαλ είναι το τελευταίο σημαντικό αστικό προπύργιο του ΙΚ στη Συρία. Η ανάκτηση ολόκληρης της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ θα σημάνει de facto το τέλος της παρουσίας της πιο επίφοβης τζιχαντιστικής οργάνωσης του κόσμου στη χώρα, με την εξαίρεση μόνο λίγων μικρών θυλάκων στο κεντρικό της τμήμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ