ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ για την ανακατάληψη της Ράκα: Σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών

Στόλτενμπεργκ για την ανακατάληψη της Ράκα: Σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών
REUTERS/Rodi Said

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO χαιρέτισε την Πέμπτη την ήττα του ISIS στη Ράκα, την de facto πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» της οργάνωσης στη Συρία, δύο εικοσιτετράωρα αφού η πόλη καταλήφθηκε από αραβοκουρδική συμμαχία που υποστηρίζει η Ουάσιγκτον.

Ο Γενς Στόλντενμπεργκ έκανε λόγο για ένα «σημαντικό βήμα» στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Έπειτα από μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας που κράτησε πάνω από τέσσερις μήνες και χάρη στην αεροπορική υποστήριξη και την εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη την Τρίτη.

2017 10 09T151953Z 1347946725 RC1FF7E73650 RTRMADP 3 RUSSIA NATO

Inquam Photos/Bogdan Danescu/via REUTERS

«Συγχαίρω τον διεθνή συνασπισμό (...) για την απελευθέρωση της Ράκα, ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα μας εναντίον του ισλαμικού κράτους», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μπρετ Μακγκέρκ, τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο στον διεθνή συνασπισμό, στην έδρα του Συμφώνου στις Βρυξέλλες, μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο.

«Το ISIS έχει απολέσει πάνω από το 85% του εδάφους που είχε υπό τον έλεγχό του (σ.σ. στη Συρία και στο Ιράκ) κι έχει τραπεί σε φυγή. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειές μας για να νικηθεί η τρομοκρατία», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Το NATO εντάχθηκε στον διεθνή συνασπισμό τον Μάιο. Η συμμαχία ανέπτυξε αεροσκάφη επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών και επιχειρησιακού συντονισμού AWACS για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις.

Μολονότι όλα τα κράτη μέλη του Συμφώνου είχαν ήδη ενταχθεί στον συνασπισμό, το NATO ως συμμαχία δεν ενεπλάκη σε μάχες ή σε αεροπορικές επιδρομές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ