ΚΟΣΜΟΣ

Το Βέλγιο προειδοποιεί ότι ένα «σκληρό Brexit» μπορεί να κοστίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας

Το Βέλγιο προειδοποιεί ότι ένα «σκληρό Brexit» μπορεί να κοστίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας
REUTERS/Peter Nicholls

Ένα «σκληρό Brexit», χωρίς μια συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να έχει «καταστροφικό αντίκτυπο» στο Βέλγιο, κοστίζοντας στη χώρα 42.000 θέσεις εργασίας, προειδοποιεί η κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με τον Κρις Πέτερς, υπουργό Οικονομίας του Βελγίου, εάν η ΕΕ και το Λονδίνο δεν φθάσουν σε μια συμφωνία για τον Μάρτιο του 2019, και εάν δεν επιτευχθεί «μια εκτεταμένη συνεργασία μετά το Brexit», «ο ενδεχόμενος αντίκτυπος για τη χώρα μας θα μπορούσε να είναι καταστροφικός».

Χωρίς μια συμφωνία, πρόσθεσε ο Πέτερς σε ανακοίνωση, «η Μεγάλη Βρετανία δεν θα είναι πλέον μέλος της τελωνειακής ένωσης».

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι τελωνειακοί δασμοί για τις εισαγωγές που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις εξαγωγές προς τη χώρα αυτή θα αυξηθούν στα 2,22 δισεκ. ευρώ. Με βάση αυτή την υπόθεση, το Βέλγιο θα μπορούσε να χάσει 42.000 εργαζομένους, το Ηνωμένο Βασίλειο 526.000 και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον 1.200.000», συνέχισε ο υπουργός, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο.

«Ένα σκληρό Brexit θα είχε εξίσου σοβαρές επιπτώσεις για το λιμάνι Ζεεμπρούγκε», στο βόρειο Βέλγιο, σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας:

Η κίνηση προς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύει το 45% των εσόδων του λιμανιού, 5.000 θέσεις εργασίας και οικονομική αξία ύψους 500 εκατ. ευρώ. Κάθε χρόνο, ένα εκατομμύριο καινούργια αυτοκίνητα μεταφέρονται μέσω του Ζεεμπρούγκε από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλα τα στοιχεία από το Βέλγιο δείχνουν «πόσο σημαντικό να ολοκληρωθεί μια συμφωνία», και ότι «οφείλουμε να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Κρις Πέτερς.

Ο υπουργός δήλωσε ότι από το 2016 έχει δημιουργηθεί στο Βέλγιο «μια υψηλόβαθμη ομάδα για το Brexit», που έχει επιφορτιστεί με την αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων και τη διαμόρφωση πολιτικών προτάσεων προκειμένου οι επιπτώσεις αυτές να ελαχιστοποιηθούν.

Αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων κλήθηκε να εκπονήσει «μια πιο λεπτομερή έκθεση» για τις ενδεχόμενες συνέπειες στον φαρμακευτικό κλάδο, που είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός κλάδος στο Βέλγιο βάσει των εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ