ΚΟΣΜΟΣ

Αποσύρθηκε φοιτητικό εγχειρίδιο με ρατσιστικό περιεχόμενο στις ΗΠΑ

Αποσύρθηκε φοιτητικό εγχειρίδιο με ρατσιστικό περιεχόμενο στις ΗΠΑ
REUTERS

Ένα επιστημονικό εγχειρίδιο που περιλάμβανε ρατσιστικά στερεότυπα καθώς αναφερόταν στις "πολιτισμικές διαφορές απέναντι στον πόνο" αποσύρθηκε από την κυκλοφορία, όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος Pearson.

Στο βιβλίο αυτό, που κυκλοφόρησε το 2014 και απευθυνόταν σε σπουδαστές νοσηλευτικών σχολών, αναφερόταν ότι οι μουσουλμάνοι ασθενείς "μπορεί να μην ζητήσουν αναλγητικά αλλά να ευχαριστούν τον Αλλάχ για τον πόνο που αισθάνονται, αν είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ίασης" επειδή "ο πόνος θεωρείται ως δοκιμασία πίστης".

Οι Φιλιππινέζοι μπορεί επίσης να μην πάρουν τα φάρμακά τους γιατί "πιστεύουν ότι ο πόνος είναι θέλημα Θεού".

Οι μαύροι "συχνά εκδηλώνουν τον πόνο τους πιο έντονα από τους άλλους" ενώ οι Εβραίοι είναι "θορυβώδεις" γιατί "θεωρούν ότι οι άλλοι πρέπει να συμμερίζονται τον πόνο τους και να τον επικυρώνουν". Όσον αφορά τους Αμερικανοινδούς, ενδέχεται να ζητήσουν να ευλογήσει τα φάρμακα ο... μάγος της φυλής τους.

Αυτά τα "επιστημονικά δεδομένα" προκάλεσαν σωρεία διαμαρτυριών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο Amazon. Μια χρήστης του διαδικτύου, η Τζούντι Ντέιβις, έγραψε ότι "της προκάλεσε φρίκη ο ρατσισμός και τα κατάφωρα ψεύδη" που περιέχονταν στο βιβλίο. Μια άλλη δήλωσε "σοκαρισμένη" από αυτό το "ακραία ρατσιστικό, αντισημιτικό" απόσπασμα.

Ο Τιμ Μπόζικ ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του εκδοτικού οίκου, με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter. "Το υλικό που περιέχεται σε αυτά τα εγχειρίδια δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες του ομίλου μας", τόνισε, διευκρινίζοντας ότι η σελίδα αυτή θα αποσυρθεί από τα βιβλία που κυκλοφορούν αλλά και από τις μελλοντικές εκδόσεις.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ