ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργοποιεί το Άρθρο 155 ο Ραχόι - Πρόωρες εκλογές στην Καταλονία

Ενεργοποιεί το Άρθρο 155 ο Ραχόι - Πρόωρες εκλογές στην Καταλονία
REUTERS/Juan Carlos Hidalgo/Poo

Ο Μαριάνο Ραχόι ενεργοποίησε το άρθρο 155 του συντάγματος της Ισπανίας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και οδηγεί την Καταλονία σε πρόωρες εκλογές. 

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μετά το υπουργικό συμβούλιο που είχε αντικείμενο την Καταλονία, δήλωσε πως ενεργοποιεί το Άρθρο 155 και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία «εντός έξι μηνών».

Ο Ραχόι είπε πως στόχος της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 είναι η επιστροφή στη νομιμότητα, η ανάκτηση της ομαλότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης, η συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης και οι πρόωρες εκλογές που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, το «πιο αντιδημοκρατικό κομμάτι των τελευταίων εβδομάδων, ήταν αυτό που συνέβη στην καταλανική Βουλή, στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου».

Ο Ραχόι εξήγησε πως οι ηγέτες της Καταλονίας επιχείρησαν να «επιβάλουν» τη θέλησή τους στην κεντρική κυβέρνηση. Αναφερόμενος στο αίτημα του Πουτζντεμόν για διάλογο, είπε πως ο διάλογος είναι μια υπέροχη λέξη ωστόσο όπως τόνισε «διάλογος δεν σημαίνει ότι οι άλλοι θα δεχτούν τις απαιτήσεις σου», ενώ πρόσθεσε πως μια συζήτηση εκτός του πλαισίου της νομιμότητας είναι βαθιά αντιδημοκρατική.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι "ανησυχητικά" και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Οι αρμοδιότητες της καταλανικής κυβέρνησης μεταφέρονται σε υπουργεία της κεντρικής διακυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, η Βουλή της Καταλονίας θα υποκατασταθεί επίσης από την κεντρική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο δεν θα μπορεί να παρουσιάσει νέο υποψήφιο για την τοπική εξουσία, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τον Πουτζντεμόν από το να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Όπως είπε ο Ραχόι, «δεν πρόκειται για αποπομπή της νομιμότητας αλλά απόρριψη αυτών που ηγούνται της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας».

Η ισπανική Γερουσία θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο της διαδικασίας.

Όπως δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, το Άρθρο 155 μπορεί να ανασταλεί μόνο αν δεν εγκριθεί από τη Γερουσία όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα κάνει δηλώσεις στις 22:00 ώρα Ελλάδος.

Το άρθρο 155 υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους - τμήματα και έχει ως εξής

«1. Εάν μία Αυτόνομη Κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος.

2. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η κυβέρνηση μπορεί να δίδει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ