ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η κυβέρνηση έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές

Ιταλία: Η κυβέρνηση έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές
REUTERS/Manuel Silvestri

Μετά την συντριπτική νίκη του «ναι» στο αυτονομιστικό δημοψήφισμα των ιταλικών περιοχών του Βένετο και της Λομβαρδίας, η κυβέρνηση της Ρώμης δηλώνει, δια στόματος του αρμόδιου υφυπουργού για περιφερειακά θέματα, Τζανλούκα Μπρέσα, «έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση».

Στο Βένετο το «ναι» στην αυτονομία άγγιξε το 98%, στη Λομβαρδία το 95%. Ενώ όμως στο Βένετο προσήλθαν στις κάλπες σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών, στην περιφέρεια με πρωτεύουσα το Μιλάνο, η συμμετοχή υπολογίζεται γύρω στο 39%.

Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι, πάντως, είχε αφήσει να διαρρεύσει από την αρχή ότι βάσει νόμου η όλη αυτή διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί απλά και μόνον στέλνοντας μια επιστολή και ζητώντας να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στην περιφέρεια και στην κεντρική πολιτική εξουσία.

Σε ό,τι αφορά την διοργάνωση του δημοψηφίσματος, πολλοί παρατηρητές υπογραμμίζουν σήμερα ότι μάλλον δεν άξιζε τον κόπο να ξοδευτούν στην περιφέρεια της Λομβαρδίας πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι πολίτες μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών από την στιγμή μάλιστα που σε αρκετές περιπτώσεις σημειώθηκαν προβλήματα στην αποτελεσματική χρήση των τάμπλετ.

2017 10 22T141754Z 1585053141 RC1BEED13FE0 RTRMADP 3 ITALY POLITICS REFERENDUM

(REUTERS/Alessandro Garofalo)

«Η περιοχή του Βένετο είναι ανοικτή στον διάλογο, με στόχο να μπορέσει να γίνει το εργαστήρι της αυτονομίας» δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Λούκα Τζάια. Ο γραμματέας της Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή».

Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο της περιφέρειας του Βένετο, για να ορίσει ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Τζεντιλόνι. Στην Λομβαρδία, αναμφίβολα, πολλοί περίμεναν ένα υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής, δεδομένης και της υψηλής αποχής που καταγράφηκε, κυρίως στην πόλη του Μιλάνου. Ο περιφερειάρχης Ρομπέρτο Μαρόνι (από τα κύρια στελέχη της Λέγκα) σίγουρα δεν βγαίνει ενισχυμένος από την όλη αυτή διαδικασία: κάποια μέλη του κόμματός του άρχισαν ήδη να αμφισβητούν την στρατηγική του και ειδικότερα τους σχετικά ήπιους τόνους που επέλεξε να κρατήσει κατά τις περασμένες εβδομάδες.

2017 10 22T094114Z 2053086391 RC13C2BBF210 RTRMADP 3 ITALY POLITICS REFERENDUM

(Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ρομπέρτο Μαρόνι/REUTERS/Alessandro Garofalo)

«Δεν είμαστε Καταλονία»

Ο Μαρόνι σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πάντως, τόνισε πως «δεν είμαστε Καταλονία», θέλοντας να σιγήσει όλες τις φωνές που κάνουν λόγο για αίτημα ανεξαρτησίας.

«Παραμένουμε μέσα στο ιταλικό έθνος με περισσότερη αυτονομία, ενώ η Καταλονία θέλει να γίνει το 29ο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, όχι. Όχι προς το παρόν», επεσήμανε.

Ένα από τα κύρια παράπονα των δύο περιφερειών είναι ότι στέλνουν στη Ρώμη πολύ περισσότερα χρήματα σε φόρους απ' όσα παίρνουν πίσω μέσω των δημόσιων δαπανών και θέλουν να μειώσουν στο μισό τη συνεισφορά τους αυτή.

Η Λομβαρδία, είπε ο Μαρόνι, πληρώνει κάθε χρόνο 54 δισεκ. ευρώ περισσότερα απ' όσα λαμβάνει ενώ η περιφέρεια του Βένετο το αντίστοιχο ποσό φθάνει περίπου τα 15,5 δισεκ. ευρώ.

2017 10 22T093107Z 672668953 RC1969B487D0 RTRMADP 3 ITALY POLITICS REFERENDUM

(REUTERS/Alessandro Garofalo)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ