ΚΟΣΜΟΣ

Η Μαδρίτη «απειλεί» τον Πουτζντεμόν, η Καταλονία «επιτίθεται» στην Ε.Ε.

Η Μαδρίτη «απειλεί» τον Πουτζντεμόν, η Καταλονία «επιτίθεται» στην Ε.Ε.
Μελή της καταλανικής κυβέρνησης συμμετέχουν σε διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας REUTERS/Gonzalo Fuentes

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, επεσήμανε σε σημερινές της δηλώσεις πως ο ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, θα χάσει όλες του τις εξουσίες όταν η Μαδρίτη ενεργοποιήσει το άρθρο 155.

Η κεντρική κυβέρνηση θα διορίσει προσωρινό αντιπρόσωπό της αυτόνομης περιφέρειας, ο οποίος θα διοικεί την περιοχή μετά την έγκριση από τη Γερουσία των μέτρων που προβλέπει το αμφιλεγόμενο άρθρο, που δεν έχει τεθεί ξανά σε ισχύ.

Η έγκριση των μέτρων από τη Γερουσία αναμένεται την Παρασκευή.

«Πυρά» στην Ε.Ε. από την Καταλονία

Από την πλευρά της η καταλανική πλευρά τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει την αξιοπιστία της αν επιτρέψει στη Μαδρίτη να αναλάβει την άμεση διοίκηση της Καταλονίας καθώς μόνο ο καταλανικός λαός έχει δικαίωμα να αλλάζει τους περιφερειακούς θεσμούς.

Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Καταλονίας, Ραούλ Ρομέβα, ερωτώμενος για τις κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση της περιοχής σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 155, διερωτήθηκε στο ραδιόφωνο του BBC: «Πώς μπορεί η ΕΕ να ανεχτεί αυτή την κατάσταση αν προκύψει;».

«Πώς μπορούν να είναι αξιόπιστοι αν επιτρέψουν να συμβεί αυτό; Γιατί μπορώ να σας πω ότι ο λαός και οι θεσμοί της Καταλονίας δεν θα το επιτρέψουν... να συμβεί», συμπλήρωσε.

Την Πέμπτη συνεδριάζει το καταλανικό κοινοβούλιο

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου της Καταλονίας το πρωί της Πέμπτης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του περιφερειακού κόμματος Junts pel Si.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή, όπως είπε, θα παρουσιάσει η απάντησή του κόμματος του στη Μαδρίτη.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το κόμμα σχεδιάζει να προσφύγει νομικά κατά της εφαρμογής του άρθρου 155.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ