ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Διάσκεψη με τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θέλει ο Πούτιν

Κυπριακό: Διάσκεψη με τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θέλει ο Πούτιν
REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool

Το θέμα της παρουσίας των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό θα απασχολήσει την συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο, που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας από την Μόσχα στο ΡΙΚ, δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί έπειτα από αίτημα της ρωσικής πλευράς.

Η παρουσία και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο, «είναι απαραίτητη και προκύπτει και από την ανάγκη καλής προετοιμασίας, ώστε να είναι εφικτή η κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα» τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Επίσης, σημείωσε ότι το Κυπριακό αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού, και με βάση τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, το Σώμα πρέπει να έχει ρόλο στην παρακολούθηση της εφαρμογής της λύσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε επίσης ότι η Μόσχα επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με το θέμα των υδρογονανθράκων.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, που φέρουν την κυπριακή κυβέρνηση να προτίθεται να καταθέσει στον ΟΗΕ συντεταγμένες για καθορισμό ΑΟΖ και στη βόρεια περιοχή της Κύπρου, ο κύριος Χριστοδουλίδης απέφυγε να τις επιβεβαιώσει ή να τις διαψεύσει, τονίζοντας πως για πολύ σημαντικά ζητήματα πρέπει να αποφεύγονται οι δημόσιες δηλώσεις.

Η κυβέρνηση, είπε, «λαμβάνει αποφάσεις για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς τυμπανοκρουσίες».

Το απόγευμα, ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Λευκωσίας, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός Μεντβιέντεφ είπε μεταξύ άλλων προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «είναι η τρίτη επίσκεψή σας στη χώρα μας κατά την προεδρική σας θητεία κάτι που εκτιμούμε πολύ, διότι η Κύπρος είναι σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας». Έχουμε, σημείωσε, επωφελή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων μας και μεταξύ των επιχειρηματικών κύκλων. Ενεργά, πρόσθεσε, «αναπτύσσεται και ο πολιτισμικός διάλογος και αυτό είναι μεγάλη χαρά για μας».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους ιστορικούς, διαχρονικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και εξέφρασε την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη του, που ο κυπριακός λαός νιώθει προς τη Ρωσία για τη διαχρονική στήριξη «στο δυστυχώς, ακόμα υπάρχον Κυπριακό πρόβλημα», αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες, υπό τη μορφή δείπνου εργασίας, κατά το οποίο συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την οικονομία, τις διμερείς σχέσεις, τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, ενώ έγινε ενημέρωση και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ