ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η πρόταση του AfD για την Μπούντεσταγκ που προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων

Γερμανία: Η πρόταση του AfD για την Μπούντεσταγκ που προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων
REUTERS/Fabrizio Bensch

Σε σύγκρουση με τα άλλα κόμματα οδηγείται η ακροδεξιά παράταξη «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) εξαιτίας του προσώπου που πρότεινε για ένα κορυφαίο αξίωμα της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Η AfD κέρδισε έδρες στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας για πρώτη φορά στις εκλογές του περασμένου μήνα, αποδυναμώνοντας τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή παρά να επιδιώξουν τον σχηματισμό ενός νέου τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ με τη νέα της σύνθεση, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να εξασφαλίσει ευρεία στήριξη και να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Βουλής. Κατόπιν, οι βουλευτές θα ψηφίσουν για να αναδείξουν έξι αντιπροέδρους του σώματος, έναν από κάθε κόμμα.

Το AfD πρότεινε για το αξίωμα τον Άλμπρεχτ Γκλάζερ, 75 ετών, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το ισλάμ πολιτική ιδεολογία και όχι θρησκεία και έχει δηλώσει πως οι μουσουλμάνοι δεν πρέπει να απολαύουν το δικαίωμα της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι επειδή το ισλάμ δεν αναγνωρίζει αυτή την ελευθερία.

Οι Πράσινοι, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και το κόμμα «Η Αριστερά» έχουν ήδη ταχθεί εναντίον της πρότασης του AfD ο Γκλάζερ να αναλάβει αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ.

«Αποφάσισα να μην τον ψηφίσω», τόνισε η συμπρόεδρος των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και πρόσθεσε:

Αν κάποιος θέλει να γίνει αντιπρόεδρος της Μπούντεσταγκ, πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα, και αυτό προβλέπει ανεξιθρησκία.

Ανώτερα στελέχη της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) της Μέρκελ έχουν επίσης δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον Γκλάζερ, αν και η επίσημη θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αργότερα σήμερα, οι συντηρητικοί, το FDP και οι Πράσινοι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι αντιπρόεδροι της Μπούντεσταγκ μεταξύ άλλων προεδρεύουν σε συνεδριάσεις, ορίζουν την ημερησία διάταξη και ανακαλούν τα μέλη του σώματος στην τάξη όταν κρίνουν ότι είναι απαραίτητο.

Ο κανόνας που προβλέπει ότι κάθε κόμμα της Μπούντεσταγκ δικαιούται να αναδεικνύει έναν αντιπρόεδρο είναι εθιμικός και δεν είναι εγγεγραμμένος στο Σύνταγμα, κάτι που σημαίνει πως η λειτουργία της γερμανικής ομοσπονδιακής κάτω Βουλής δεν θα επηρεαστεί αν το AfD δεν επιτύχει την εκλογή του Γκλάζερ ή κάποιου άλλου στελέχους της στο αξίωμα του αντιπροέδρου.

2017 10 18T093112Z 1893055880 UP1EDAI0QFZ50 RTRMADP 3 GERMANY POLITICS

(Πηγή: REUTERS/Hannibal Hanschke)

Στο παρελθόν τα κόμματα μπορούσαν να προτείνουν κάποιον άλλο βουλευτή αν η πρώτη τους επιλογή δεν εξασφάλιζε τις απαραίτητες ψήφους. Εάν το AfD δεν προτείνει κάποιον άλλον, αυτό δεν θα έχει προηγούμενο.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να εκλέγονται με απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, σε περίπτωση που χρειαστεί τρίτος γύρος, ένας υποψήφιος μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία.

Αν ο Γκλάζερ δεν εκλεγεί σε τρεις γύρους ψηφοφορίας, η διαδικασία θα αναβληθεί.

Στέλεχος της CDU της Μέρκελ για σαράντα χρόνια, ο Γκλάζερ αποχώρησε από τους Χριστιανοδημοκράτες το 2012 και έγινε ιδρυτικό μέλος της AfD το 2013.

Η αντίσταση που προβάλλουν οι Γερμανοί κοινοβουλευτικοί στην υποψηφιότητά του προοιωνίζεται τις δυσκολίες με τις οποίες πιθανότατα θα έρθει αντιμέτωπο το ακροδεξιό κόμμα στην προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις του σε ζητήματα όπως είναι η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, το ισλάμ – που το AfD επιμένει να υποστηρίζει ότι δεν έχει θέση στη Γερμανία – ή η ευρωζώνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ