ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Το «όραμα του Σι Ζιπίνγκ» ενέκρινε ομόφωνα το Κομμουνιστικό Κόμμα

Κίνα: Το «όραμα του Σι Ζιπίνγκ» ενέκρινε ομόφωνα το Κομμουνιστικό Κόμμα
REUTERS/Thomas Peter

Στο καταστατικό του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας περιλαμβάνεται από σήμερα «η Σκέψη του Σι Ζιπίνγκ», όπως αποκαλείται «το όραμά του για τον Σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο μιας νέας Εποχής», καθώς εγκρίθηκε ομόφωνα από το συνέδριο του Κόμματος.

Το γεγονός ότι η ιδεολογία του Σι, περιλαμβάνεται στο καταστατικό του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, με την αναφορά στο όνομά του να είναι ρητή, δείχνει το πόσο έχει αυξηθεί ο έλεγχος του Κινέζου προέδρου στο Κόμμα από το 2012 οπότε και εξελέγη. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, με εξαίρεση τον Μάο Τσετούνγκ, τον ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, καθώς η «Θεωρία του Ντενγκ Σιαοπίνγκ», συμπεριελήφθη στο καταστατικό του κόμματος, μετά τον θάνατό του το 1997.

Οι προκάτοχοι του Σι, Γιάνγκ Ζεμίν και Χου Ζιντάο, είδαν επίσης την ιδεολογία τους να εγκρίνεται από το Κόμμα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αναφορά στο όνομά τους.

Ο Κινέζος πρόεδρος παρουσίασε το όραμά του κατά την έναρξη του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, την περασμένη εβδομάδα, αναλύοντας στην τρίωρη ομιλία του ενώπιον 2.000 συνέδρων, τη φιλοσοφία του.

Με το «όραμα» του Σι Τζινπίνγκ για την Κίνα άνοιξε το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος

Την Τρίτη, στην αυλαία του συνεδρίου, που διεξάγεται μία φορά κάθε πέντε χρόνια, οι σύνεδροι ενέκριναν ομόφωνα τη «Σκέψη του Σι», η οποία πλέον αποτελεί μια νέα κατευθυντήρια αρχή για το Κόμμα.

Το συνέδριο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του ανακοινώνοντας τη νέα Κεντρική Επιτροπή, που βρίσκεται στην κορυφή της εξουσίας στη χώρα, την Τετάρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ