ΚΟΣΜΟΣ

Επέστρεψαν στον τόπο του εγκλήματος οι κατηγορούμενες για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ (pics&vid)

Επέστρεψαν στον τόπο του εγκλήματος οι κατηγορούμενες για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ (pics&vid)
REUTERS/Lai Seng Sin

Στον τόπο του εγκλήματος, στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο αδελφός του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ναμ, οδηγήθηκαν οι δύο γυναίκες που κατηγορούνται για τη δολοφονία του.

Ο Κιμ, ετεροθαλής αδελφός τουΚιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται ότι δηλητηριάστηκε με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα VX στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ τον Φεβρουάριο.

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν καρέ – καρέ τις κινήσεις των δύο γυναικών που θεωρούνται υπεύθυνες για τη δολοφονία του: Η μία πλησιάζει τον Κιμ Γιονγκ Ναμ που περπατά ανυποψίαστος στο αεροδρόμιο, τον «αρπάζει» και τον ακινητοποιεί. Η άλλη τον ψεκάζει στο πρόσωπο.

Η Σι Αϊσγιά από την Ινδονησία και η Ντοάν Θι Χουόνγκ από το Βιετνάμ, φορώντας χειροπέδες και αλεξίσφαιρα γιλέκα οδηγήθηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ ώστε να εξηγήσουν στον δικαστή Azmi Ariffin πώς έγινε το περιστατικό. Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί τις συνόδευαν ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο αεροδρόμιο, προσπαθώντας να πάρουν μία δήλωση από τις κοπέλες.

2 copy

(Πηγή: REUTERS/Lai Seng Sin)

Υπενθυμίζεται ότι οι δικηγόροι υπεράσπισης υποστηρίζουν ότι και οι δύο θεωρούσαν ότι συμμετείχαν σε μία φάρσα για τηλεοπτική εκπομπή και ότι συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο με έναν άνδρα. Επίσης αρνούνται ότι γνώριζαν κάτι για το δηλητήριο.

Ο δικηγόρος της Σι Αϊσγιά, Gooi Soon Seng, ανέφερε ότι η παρουσία των δύο γυναικών στο αεροδρόμιο είναι απαραίτητη για την «καταγραφή των γεγονότων» έπειτα από το βίντεο της δολοφονίας που είδε το φως της δημοσιότητας και συνέχισε σύμφωνα με το Reuters:

Το βίντεο περιλαμβάνει αποσπάσματα από διάφορες κάμερες ασφαλείας σε διαφορετικά σημεία. Οπότε, δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για το πώς συνέβη το περιστατικό.

3 copy

(Πηγή: REUTERS/Lai Seng Sin)

Κλειστή δίκη

Η επίσκεψη στο αεροδρόμιο πραγματοποιείται κατά την τρίτη εβδομάδα της δίκης. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει 12 μάρτυρες. Ιατροδικαστές και ειδικοί επί των χημικών όπλων κατέθεσαν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ πέθανε από δηλητηρίαση με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα VX, ίχνη του οποίου εντοπίστηκαν στα ρούχα των δύο κατηγορουμένων.

nam

(Πηγή: REUTERS/Athit Perawongmetha)

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι και οι δύο κοπέλες συνωμότησαν με άλλους τέσσερις άνδρες, οι οποίοι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν συλληφθεί.

Την ίδια ώρα η Νότια Κορέα κατηγορεί τη Βόρεια Κορέα κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, με αξιωματούχους να δηλώνουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε εντολή για την εκτέλεσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ