ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
REUTERS/Fabrizio Bensch

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξελέξη την Τρίτη πρόεδρος της Μπούντεσταγκ.  Έπειτα από 45 χρόνια παρουσίας στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γίνεται ο 19ος πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

Ο 75χρονος είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς πολιτικούς της Γερμανίας και έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστική φιγούρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Ποιος είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μετρά 45 συναπτά χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας, έχει παραστεί στα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα αυτών των ετών και έχει αναδειχθεί ως μία από τις πλέον συζητημένες προσωπικότητες τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Έχει σπουδάσει νομική και από τα φοιτητικά του χρόνια μπήκε στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, υπηρετώντας το με ακέραια, ακόμη και σε περιόδους προσωπικών αντιξοοτήτων.

Αποτέλεσε το δεξί χέρι του πρώην καγκελαρίου της χώρας, Χέλμουτ Κολ. Για πολλούς ήταν η φωνή της λογικής πίσω από τις συναισθηματικές βλέψεις του Κολ για μία ενωμένη Ευρώπη.

Έχει διατελέσει δύο φορές υπουργός Εσωτερικών και επί των ημερών του στη θέση ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Γερμανίας. Ήταν αυτός που υπέγραψε το τελικό κείμενο της συμφωνίας τον Οκτώβριο του 1990, μαζί με τον υπουργό Μεταφορών της Ανατολικής Γερμανίας, Γκίντερ Κράουζε.

Άνθρωποι του κύκλου του τον περιγράφουν ως εργασιομανή. Ακόμη και την περίοδο που ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου, μετά την απόπειρα δολοφονίας που έγινε εις βάρος του, συνέχισε να εργάζεται.

Μία εβδομάδα μετά την επανένωση της Γερμανίας ένας πνευματικά ασταθής άντρας πυροβόλησε τρεις φορές τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραλύοντάς τον από τη μέση και κάτω. Όμως, δύο κιόλας μέρες μετά την επίθεση ζητούσε από τη σύζυγό του να του διαβάζει εφημερίδες και παρότι του ήταν σχεδόν αδύνατο να μιλήσει κατάφερνε να υπαγορεύει στους βιογράφους του τις «περιπέτειες» του.

merkel schaubel kohl

(H Άνγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Χέλμουτ Κολ σε συνέδριο του κόμματος το 1995/Martin Gerten/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ανάγκασε τον Χέλμουτ Κολ σε παραίτηση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναδείχθηκε ηγέτης του CDU, όμως βρήκε στο διάβα του την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία χρησιμοποίησε το ίδιο σκάνδαλο για να τον «καρατομήσει» από τη θέση και να αναλάβει η ίδια τα ηνία.

Από το υπουργείο Οικονομικών, του οποίου ηγούνταν επί οκτώ έτη, κατάφερε να αναδειχθεί ως μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής. Επικράτησε στις αίθουσες του Eurogroup και υπερασπίστηκε τις άκαμπτες πολιτικές και οικονομικές του πεποιθήσεις.

Πλέον αναλαμβάνει έναν νέο ρόλο στην πολιτική ζωή της Γερμανίας.

1128981

(DPA/RALF HIRSCHBERGER/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοναδικό «αντίο» των εργαζομένων του υπουργείου Οικονομικών στον Σόιμπλε

Οι εργαζόμενοι του υπουργείου οικονομικών επιφύλασσαν ένα μοναδικό αντίο στον επί οκτώ χρόνια προϊστάμενό τους, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Περίπου 400 εργαζόμενοι του υπουργείου, ντυμένοι στα μαύρα, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του ΥΠΟΙΚ και σχημάτισαν ένα τεράστιο μηδέν.

Η σημασία του μηδενός έχει να κάνει με τα επιτεύγματα του πρώην «τσάρου» της γερμανικής οικονομίας στη θέση.

Από το 2014 και έως σήμερα ο γερμανός υπουργός κατάφερε να ισοσκελίσει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, παρουσιάζοντας μάλιστα και πλεόνασμα κάποιες χρονιές.

Το μοναδικό αντίο των εργαζομένων του υπουργείου στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς η φωτογραφία αναρτήθηκε στον λογαριασμό του ΥΠΟΙΚ στο twitter.

«Αντίο κύριε υπουργέ. Οι συνάδελφοί σου στο υπουργείο Οικονομικών», αναφέρει το μήνυμα που συνοδεύει τη φωτογραφία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ