ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Πάρτε τις απειλές μας για πυρηνική δοκιμή σοβαρά

Βόρεια Κορέα: Πάρτε τις απειλές μας για πυρηνική δοκιμή σοβαρά
REUTERS/ KCNA

Η Βόρεια Κορέα προειδοποιεί εκ νέου τη διεθνή κοινότητα ότι πρέπει να λάβει σοβαρά τις απειλές της για ενδεχόμενη ατμοσφαιρική (σ.σ. μη υπόγεια) πυρηνική δοκιμή. 

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNNi στην Πιονγκγιανκ, ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος Ri Yong Pil, είπε ότι η απειλή που διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας τον περασμένο μήνα, δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η Βόρεια Κορέα «έκανε πάντα τα λόγια της πράξη», τόνισε ο Ri, φανερά θυμωμένος.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Ri Yong Ho, έθεσε την πιθανότητα η Βόρεια Κορέα να δοκιμάσει μια ισχυρή βόμβα υδρογόνου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η απειλή ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε να «καταστρέψει εντελώς» τη Βόρεια Κορέα, κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας στον ΟΗΕ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις του ανώτατου ηγέτη μας, οπότε νομίζω ότι πρέπει να πάρετε τα λόγια του κυριολεκτικά», δήλωσε ο Ri στο CNNi.

Όπως είπε ακόμα ο Ri, οι διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας ήταν ανύπαρκτοι παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον υποστήριζε επί μήνες ότι εξακολουθούν να είναι ανοιχτοί.

«Οι ΗΠΑ μιλάνε για μια στρατιωτική επιλογή και μάλιστα ασκούν στρατιωτικές κινήσεις. Μας πιέζουν σε όλα τα μέτωπα με κυρώσεις. Αν νομίζετε ότι αυτό θα οδηγήσει σε διπλωματία, είστε βαθιά λανθασμένοι», είπε ο Ri.

Τα σχόλια του Ri έγιναν, αφότου ο Τραμπ καυχήθηκε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ «ήταν προετοιμασμένες για οτιδήποτε» σε ό,τι αφορά την πυρηνική κρίση της Βόρειας Κορέας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα είναι στη Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ασία τον επόμενο μήνα, αλλά πιθανότατα θα αποφύγει μια επίσκεψη στα βαριά οχυρωμένα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ανέφερε στο CNN αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ