ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Διπλό μέτωπο στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά ISIS και Πεσμεργκά

Ιράκ: Διπλό μέτωπο στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά ISIS και Πεσμεργκά
Κούρδοι μαχητές REUTERS/Ako Rasheed

O πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί την έναρξη μιας επιχείρησης για την ανάκτηση των δυτικών περιοχών αλ Κάιμ και Ράουα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, από τους τζιχαντιστές του ISIS. Παράλληλα, οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και οι λεγόμενες δυνάμεις λαϊκής κινητοποίησης άρχισαν να πλήττουν με πυροβολικό από τη Ζούμαρ θέσεις των Πεσμεργκά, των κούρδων μαχητών, στη βόρεια επαρχία Νινευή του Ιράκ, όπως γνωστοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας της περιφέρειας του Κουρδιστάν.

Η αλ Κάιμ και η Ράουα είναι τα τελευταία τμήματα της ιρακινής επικράτειας που απομένουν στα χέρια του αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού κράτους. Η οργάνωση κατέχει επίσης μέρος της συριακής επικράτειας στην άλλη πλευρά των συνόρων, αλλά η περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό της συρρικνώνεται καθώς οι τζιχαντιστές υποχωρούν αντιμέτωποι με δύο χωριστές εφόδους — μία από μέρους μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ κι άλλη μία από τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα και σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις με την υποστήριξη της Ρωσίας.

«Οι ηρωικές δυνάμεις μας κινούνται προς το τελευταίο κρησφύγετο της τρομοκρατίας στο Ιράκ για να απελευθερώσουν την αλ Κάιμ, τη Ράουα και τα χωριά και τις κοινότητες γύρω τους στη δυτική επαρχία αλ Άνμπαρ», ανέφερε ο Αμπάντι και δήλωσε βέβαιος ότι οι περιοχές αυτές θα απελευθερωθούν «χάρη στην αποφασιστικότητα και την αντοχή των ηρωικών πολεμιστών μας», μετέδωσε το Reuters.

2017 10 18T125141Z 1107979850 RC1C5BA557B0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ KURDS KIRKUK

(REUTERS/Ari Jalal - Μέλη του ιρακινού στρατού)

Τα μέλη του Ντάες δεν έχουν άλλες επιλογές πέραν του να «πεθάνουν ή να παραδοθούν», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ.

Στο άλλο μέτωπο, αυτό με τους Κούρδους μαχητές, το Συμβούλιο Ασφαλείας της περιφέρειας του Κουρδιστάν, προέτρεψε τις ιρακινές δυνάμεις να αποσυρθούν από την περιοχή και να δεχθούν την προσφορά της κυβέρνησης της περιφέρειας του Κουρδιστάν για συνομιλίες χωρίς όρους προκειμένου να διευθετηθούν οι διαφωνίες ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ, που οι Κούρδοι έκαναν την Τετάρτη.

Ακόμη, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να «σταματήσει την επικίνδυνη συμπεριφορά» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ, μετέδωσε το Reuters.

2017 10 19T155911Z 999411016 RC12DF239C60 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ KURDS KIRKUK

(REUTERS/Ako Rasheed - Μαχητής Πεσμεργκά)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ