ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Αλλάζει ο «χάρτης» των ναρκωτικών στην Ευρώπη

ΕΕ: Αλλάζει ο «χάρτης» των ναρκωτικών στην Ευρώπη
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Έναν πρακτικό οδηγό που έχει ως στόχο τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών και των επιπτώσεων της χρήσης τους στην υγεία και την κοινωνία, έφτιαξε ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά (EMCDDA), ο οποίος παρουσιάστηκε στη Λισαβόνα.

Ο Οδηγός καταγράφει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως σήμερα στην πρόληψη και τη μείωση της βλάβης με τις θεραπείες υποκατάστασης οπιοειδών, αλλά αναδεικνύει και τομείς στους οποίους υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση.

Απαντά σε πολλά ερωτήματα, μερικά από τα οποία αφορούν στα ιατροκοινωνικά προβλήματα των μεγαλύτερων σε ηλικία χρηστών ηρωίνης, στο πώς θα περιοριστούν οι θάνατοι από νεότερα υψηλής δραστικότητας ναρκωτικά, αλλά και οι βλάβες στην υγεία από τον συνδυασμό ναρκωτικών και αλκοόλ.

«Τα σύγχρονα προβλήματα που συνδέονται με τα ναρκωτικά μπορούν να μεταβληθούν γρήγορα και υπάρχει πιθανότητα να μην μπορούν να καλυφθούν από τις υφιστάμενες πολιτικές και τα μοντέλα παρέμβασης για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών» αναφέρεται, μεταξύ άλλων στον Οδηγό, στον οποίο γίνεται λόγος για τη συνεχώς αυξανόμενη εμφάνιση νέων ψυχοδραστικών ουσιών, όπως τα οπιοειδή υψηλής δραστικότητας και τα συνθετικά κανναβινοειδή, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Με δεδομένη τη διαπίστωση ότι όλο και περισσότερες νέες ουσίες μπαίνουν στην αγορά ναρκωτικών, τονίζεται πως θα πρέπει να βελτιωθούν οι ικανότητες των τοξικολογικών και ιατροδικαστικών υπηρεσιών στο πλαίσιο των παρεμβάσεων πρώτης γραμμής.

Ο Οδηγός έχει τίτλο Health and social responses to drug problems: a European guide (Υγειονομικές και κοινωνικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών: Ο Ευρωπαϊκός οδηγός) και παρουσιάζει τις δράσεις και τις παρεμβάσεις- που είναι σήμερα διαθέσιμες- για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χρήσης ναρκωτικών σε 30 χώρες, από όπου ο EMCDDA συνέλεξε τα απαραίτητα στοιχεία.

Ο ρόλος του διαδικτύου και η λύση για την ηπατίτιδα C

Εκτενής αναφορά γίνεται στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων από τον ιό της ηπατίτιδας C, ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, όπου ο Οδηγός επισημαίνει ότι «σήμερα, η εμφάνιση νέων θεραπειών δημιουργεί ευκαιρίες και η εξάλειψη αυτής της νόσου είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα».

Στο σημείο αυτό του οδηγού επισημαίνονται τα οφέλη από τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών θεραπείας για ναρκωτικά και των εξειδικευμένων υπηρεσιών θεραπείας ηπατικών νόσων, με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς θεραπείας και προστασίας όσων κινδυνεύουν από μελλοντική επαναμόλυνση. «Εάν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, το μελλοντικό κόστος που συνδέεται, ειδικότερα, με τις λοιμώξεις από τον ιό της ηπατίτιδας C είναι πιθανό να αυξηθεί» καταλήγει.

Επισημάνσεις υπάρχουν και για το διαδίκτυο. Οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, οι νέες τεχνολογίες πληρωμών και το λογισμικό κρυπτογράφησης αλλάζουν και τον τρόπο αγοραπωλησίας των ναρκωτικών, εξηγούν οι ειδικοί. Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν μόνο τις αγορές ναρκωτικών και τα πρότυπα χρήσης, αλλά προσφέρουν και νέες ευκαιρίες για υγειονομικές και κοινωνικές παρεμβάσεις. «Για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, όσοι εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών προκειμένου να υποστηριχθεί η καλύτερη υλοποίηση πρωτοβουλιών πρόληψης, θεραπείας και μείωσης της βλάβης» αναφέρεται στον Οδηγό.

Επίσης, «Στο σύγχρονο πλαίσιο κοινωνικο-δημογραφικών και οικονομικών αλλαγών, γεννώνται νέα ερωτήματα κατά πόσο δυνητικά ευάλωτοι είναι οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο, όσον αφορά τα προβλήματα των ναρκωτικών, ενώ διερευνάται επίσης η ανάγκη για υπηρεσίες που αναγνωρίζουν την πολυμορφία και οικοδομούν εμπιστοσύνη» επισημαίνεται στον Οδηγό, όπου τονίζονται και οι πρόσφατες αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο για την κάνναβη σε τμήματα των ΗΠΑ, που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων χαράσσουν πολιτική, αλλά και των πολιτών στην Ευρώπη.

Ο νέος Οδηγός, σύμφωνα με τον διευθυντή του EMCDDA Alexis Goosdeel:

Φτιάχτηκε για να βοηθά τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους επαγγελματίες του τομέα, στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων που συμβάλλουν σε μια πιο υγιή και ασφαλή Ευρώπη. Έτσι τους βοηθάμε να ανταποκριθούν στις εξελίξεις -στο συνεχώς μεταβαλλόμενο πρόβλημα των ναρκωτικών- καθώς θα πρέπει να είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν, να καινοτομήσουν και να αναπτύξουν νέες συμπράξεις. Αυτός ο πρακτικός οδηγός τούς βοηθά να αντιμετωπίσουν τα σημερινά προβλήματα, αλλά και να προετοιμαστούν για εκείνα που θα εμφανιστούν αύριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ