ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκη της Ιταλίας για τα βασανιστήρια διαδηλωτών στην Γένοβα το 2001

Καταδίκη της Ιταλίας για τα βασανιστήρια διαδηλωτών στην Γένοβα το 2001
ANSA/LUCA ZENNARO/Φωτογραφία αρχείου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα το ιταλικό κράτος, αναγνωρίζοντας ότι κατά την διεξαγωγή της συνόδου της Ομάδας των Οκτώ (G8) στη Γένοβα, τον Ιούλιο του 2001, διαδηλωτές που προσήχθησαν στο στρατόπεδο Μπολτζανέτο, υπέστησαν βασανιστήρια.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ιταλική δικαιοσύνη δεν τιμώρησε με τον πρέποντα τρόπο τους υπαίτιους και καταδίκασε το ιταλικό δημόσιο να καταβάλει αποζημίωση από 10.000 μέχρι 80.000 ευρώ σε 15 άτομα οκτώ διαφορετικών εθνικοτήτων, που αποφάσισαν να προσφύγουν στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνώρισε ότι οι άνθρωποι αυτοί έζησαν επί δυο ημέρες «σε χώρο στον οποίο δεν επικρατούσε ο Νόμος» και πως «η κρατική εξουσία τους μεταχειρίστηκε σαν να επρόκειτο για αντικείμενα». Παράλληλα, στην απόφαση αναφέρεται ότι τα μέλη της αστυνομίας που ήταν παρόντα στο στρατόπεδο, παραβίασαν τον δεοντολογικό τους κώδικα, ο οποίος υποχρεώνει τους αστυνομικούς να τάσσονται πάντα στο πλευρό των πολιτών και να τους προστατεύουν.

Στην απόφαση υπογραμμίζεται τέλος με έμφαση ότι κανένας από τους υπεύθυνους για τα βασανιστήρια δεν οδηγήθηκε στην φυλακή, λόγω λειτουργικών ελλείψεων του ιταλικού δικαστικού συστήματος, αλλά και του ότι δεν μπόρεσε να εξακριβωθεί η ταυτότητα των αστυνομικών που βρίσκονταν στο στρατόπεδο Μπολτζανέτο. Συνολικά από τις 20 μέχρι τις 22 Ιουλίου 2001 έμειναν έγκλειστοι στο στρατόπεδο αυτό της Γένοβας 307 «αμφισβητίες της παγκοσμιοποίησης», οι οποίοι είχαν διαδηλώσει, κατά την σύνοδο, στους δρόμους της ιταλικής πόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ