ΚΟΣΜΟΣ

«Στόχος μας δεν είναι ο πόλεμος»: Διαβεβαιώσεις Μάτις από την Κορεατική Χερσόνησο

«Στόχος μας δεν είναι ο πόλεμος»: Διαβεβαιώσεις Μάτις από την Κορεατική Χερσόνησο
REUTERS/Phil Stewart

Στόχος της Ουάσινγκτον δεν είναι να εμπλακεί σε πόλεμο με την Πιονγκγιάνγκ, αλλά να πείσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη να εγκαταλείψει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις μιλώντας από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα.

«Οι βορειοκορεατικές προκλήσεις συνεχίζουν να απειλούν την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια παρά την ομόφωνη καταδίκη (τους) από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Μάτις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, λίγες μέρες μετά τη νέα προειδοποίηση της Πιονγκγιάνγκ προς τη διεθνή κοινότητα να λάβει σοβαρά τις απειλές της για ενδεχόμενη ατμοσφαιρική (σ.σ. μη υπόγεια) πυρηνική δοκιμή.

«Όπως έχει καταστήσει σαφές ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, στόχος μας δεν είναι ο πόλεμος, αλλά μια πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μάτις επισκέπτεται τη Νότια Κορέα από σήμερα για τις ετήσιες διμερείς συνομιλίες για αμυντικά θέματα, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης με τη Βόρεια Κορέα, λίγες ημέρες πριν από την περιοδεία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ασία, τον Νοέμβριο.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει πως η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να απέχει μόνο μερικούς μήνες από την απόκτηση της δυνατότητας να πλήξει την ενδοχώρα των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα, σενάριο που ο Τραμπ έχει ορκιστεί να αποτρέψει.

«Ζήτημα ζωής και θανάτου» η κατοχή πυρηνικών από τη Βόρεια Κορέα

Ειδικοί και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών όμως επισημαίνουν πως η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας θεωρεί απαραίτητα τα πυρηνικά όπλα για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της και αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες επικεντρώνονται στην επιβολή κυρώσεων, με σκοπό να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να καταστρέψει το οπλοστάσιό της.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ